smart Mo.
smart Mo.

A 2017-es Frankfurti Autószalon adott otthont a Smart Urban Pioneers ötletversenynek, amelynek győztesei a jövő fenntartható városaihoz passzoló koncepcióikkal nyűgözték le a zsűrit. Lássuk, milyen környezetben fogunk élni néhány év múlva.

A Mercedes-Benz égisze alatt működő német cég a technológiai újítások élvonalában mozogva folyamatosan keresi a legújabb trendeket, legyen szó e-mobilitásról, autómegosztásról, de a jövő városainak működéséről egyaránt. A Frankfurti Autószalon során egy háromnapos rendezvény keretében számos szakértő, fejlesztő, jövőkutató és kreatív szakember osztotta meg egymással gondolataikat panelbeszélgetések, szakértői előadások és interaktív workshopok során.

Ennek volt része az Urban Pioneers ötletverseny is, amelynek során a vállalkozó szellemű feltalálók és fejlesztők mutathatták be legújabb ötleteiket 3 kategóriában. Az első kategória győztese, az Ubitricity többféle megoldást is kínál a fenntartható közlekedés iránt érdeklődők számára. Ilyen a SimpleSockets, amely megkönnyíti az elektromos autók töltőállomásainak kihelyezését drága hardverek nélkül. A SmartCable nevű okos töltőkábel pedig azt teszi lehetővé, hogy a felhasználók bármelyik Ubitricity-töltőállomást igénybe vehessék, illetve folyamatosan rögzíthessék a „megtankolt” kilowattokat.

Az Urban Pioneers fődíját elnyerő Boni egy speciális navigációs alkalmazás, amely a nagyobb épületekben– például egy repülőtér vagy egy pláza – való tájékozódást segíti. A ResQ Club pedig egy olyan fenntarthatósági projekt, ami a gasztronómia rajongóit köti össze az éttermekkel az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében.

Közösségi autózás a jövő városaiban

A jövő nagyvárosi megoldásait bemutató ötletbörze szellemével egybevágva a smart is Frankfurtot választotta a smart vision EQ fortwo nevű koncepcióautója leleplezésére. A minden ízében a jövőt – egészen pontosan 2030-at – bemutató jármű tökéletes szemléltetése annak, hogy a német cégnek mi a víziója a jövő intelligens nagyvárosai és a környezettudatos, korszerű közlekedést illetően.

A vision EQ fortwo talán legszembetűnőbb sajátossága, hogy egyáltalán nincs benne kormány. Persze minek is, hiszen ez már egy teljes mértékben önvezető jármű, amelyet okostelefonunkon keresztül tudunk megrendelni, akárcsak egy taxit. Az autó külső felületén pedig lámpák helyett nagyobb LED-panelek, voltaképpen nagy felbontású képernyők helyezkednek el. Ezek többféle funkciót töltenek be, fényszóróként is tudnak működni, de például arra is lehetőséget adnak, hogy a zebránál a gyalogosoknak jelezzék, hogy szabadon áthaladhatnak. Az út végén pedig kedvesen elköszönnek az utasaiktól. Amíg azonban elérik úticéljukat, az utasok a legnagyobb kényelemben fogyaszthatnak multimédiás tartalmakat, internetezhetnek, de arra is lehetőségük nyílik, hogy a velük egy irányba haladó más utasokat felvehetik maguk mellé az autóba. Erre a vision EQ fortwo kedvesen rá is kérdez, ha pedig pozitív választ kap, útba ejti a leendő útitársat. Ezzel környezettudatosabbá és hatékonyabbá válik a közlekedés az intelligens nagyvárosokban.

A jövő tehát már itt van a sarkon túl, ha pedig a smart mérnökein múlik, a sci-fibe illő koncepció néhány éven belül kézzelfogható valóssággá is válhat. Alig várjuk!

Az oldalon elhelyezett tartalom a smart Magyarország megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.


Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

Gerinctörés, csuklótörés, bordatörés: előállított az újabb hajléktalanper tárgyalásán

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén