Mastercard
Mastercard

Elgondolkodott már valaha azon, hogy Zuckerberg miért csak szürke pólót visel, Obama pedig csak kék vagy szürke öltönyt? A sikeres emberek egyik titka, hogy tartalmasan használják ki a rendelkezésükre álló időt, energiájukat pedig nem fecsérelik felesleges döntésekre.

Legyen szó Zuckerbergről, Obamáról, vagy akár Steve Jobsról – aki rendszeresen fekete garbót és farmert viselt –, mindegyikük tisztában volt azzal, hogy rengeteg időt tudnak megspórolni úgy, ha nem kell olyan mindennapi kérdéseken gondolkozniuk, hogy például mit vegyenek fel. Ezt a furcsa taktikát könnyen tovább lehet fejleszteni további rutintevékenységek esetében is, például, ha mindig ugyanakkor megyünk konditerembe, vagy ha mindig ugyanakkor főzünk. Így kialakíthatunk egy rendszert, amiben nem kell döntéseket hozni, csak cselekedni.

Ugyanakkor, hogy mégse úgy éljünk, mint egy robot, elég, ha életünk csak néhány részében vezetünk be némi rutint. Történjen minden ugyanúgy reggel és este, de rengeteget tudunk spórolni azzal is, ha előre elkészítjük a heti ebédünket. Gondoljunk bele, mennyi időt vesztegetünk el azzal, hogy ebédszünetben kiálljuk a sort a közeli étteremben. Vagy mennyi idő megy el az esti vacsorakészítéssel? Mennyivel egyszerűbb és gyorsabb megoldás eleve olyan ételeket főzni, amiket több napra előre el tudunk készíteni, hogy a kész fogásokat bármikor elő tudjuk kapni a hűtőből, amikor megéhezünk.

Az étkezés pedig csak a kezdet. Vezessünk be mindenhova rendszert! Legyen mosás, vasalás vagy takarítás napunk. Ha valamit rendszerben csinálunk, azt egy idő után egyre gyorsabban tudjuk majd végrehajtani.

Tervezzünk és szabjunk határokat!

A sikeres emberek másik trükkje egyszerű: mindent megterveznek. Ám van egy nehézsége ennek a titoknak, méghozzá az, hogy a terveket be is kell tartani. Ha vasárnaponként adunk magunknak egy csendes órát, amikor nyugodtan végiggondolhatjuk, hogy a következő héten milyen elintéznivalóink lesznek, majd azokat priorizáljuk és határidőket szabunk hozzájuk, egyszerűen nem lesz elvesztegetett időnk. Nem húzhatjuk-vonhatjuk tovább a feladatokat, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy folyamatosan eltereljük a saját figyelmünket.

A feladatok átgondolásánál van még egy fontos szabály: legyünk bátrak, és szabjunk szűk határokat magunknak. Ha például nyolc órát dolgozunk naponta, limitáljuk azt hatra. Ha két óra alatt takarítjuk ki a nagyszobát, limitáljuk azt egyre. Ha kellő nyomást gyakorlunk magunkra, látni fogjuk, hogy mennyi mindent tudunk elvégezni gyorsabban, valamint mennyi felesleges dologra pazaroljuk az időnket. Fel lehet úgy mosni vagy be lehet fejezni egy dokumentumot úgy, hogy közben nem nézünk rá az okostelefonunkra. Azt pedig nem is kell mondanunk, hogy az az online teszt arról, hogy mi mindenre emlékszünk az általános iskolai kötelező olvasmányokból, tényleg nyugodtan várhat.

Hogy minden feladatra legyen időnk, az egyik legfontosabb teendőnk az, hogy néhányra mondjunk nemet. Nem leszünk sikeresebbek attól, hogy sok mindent csinálunk meg félig-meddig. Attól leszünk sikeresek, ha mindent tökéletesen csinálunk meg.

Használjuk okosan az okostelefont

A Plaehoacks blog remekül világít rá arra, hogy okostelefonunk mennyit segíthet abban, hogy időt spóroljunk. Miért ne írhatnánk meg a buszon ülve a reggeli e-maileket, tölthetnénk ki egy Excel-táblázatot vagy írhatnánk össze to-do listánkat? De van más mód is: rendeljük meg online a bevásárolnivalót, fizessük is ki kártyánkkal, majd vegyük át később a futártól. Banki ügyeinket is könnyedén elintézhetjük a telefonunkkal, de a csekkeket is gyorsan befizethetjük vele néhány mozdulattal. A megfelelő alkalmazásokkal szinte az összes munkaidő utánra eső több órás ügylet lerövidül... negyedórává.

Legyen jutalom a Facebook!

Egy nagy ára lehet annak, ha valóban okosan akarunk bánni az okostelefonunkkal: kicsit el kell felejtenünk a közösségi médiát. Persze olyat nem várunk senkitől sem, hogy törölje magát a Facebookról, hiszen egy kis önfegyelemmel a közösségi médiumok sem lesznek gigászi időrablók. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy attól, hogy nem frissítjük ötpercenként az Instagramot, még nem maradunk le semmiről. Legyen a social media egyfajta önjutalmazási rendszer része: ha elvégeztünk egy feladatot, akkor jöhet egy pici belőle.

Napjainkban a különböző applikációkkal akár olyan ügyleteken is tudunk időt spórolni, amelyeket évtizedek óta rutinszerűen végzünk. Ilyen például a csekkbefizetés is, ami az iCsekk alkalmazással nem néhány perc, hanem néhány másodperc alatt megoldható. A Díjneten kezelt e-számlák esetén egy mozdulattal elintézhetjük a havi befizetendő tételeket a mobilunkon. Ha pedig QR kódos csekkel van dolgunk, az egész befizetés csak addig tart, amíg lefotózzuk a QR kódot, majd rányomunk a fizetés gombra. Tud valaki ennél gyorsabb megoldást?

Az oldalon elhelyezett tartalom a Mastercard megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

230 kilométer/órás széllel közelít Mexikóhoz Willa

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét

30 éve volt az utolsó október 23-a, amikor a pártállam még ki tudta mutatni a foga fehérjét