Mediwel
Mediwel

Vezetőként hogyan tudjuk csökkenteni a fluktuációt, hogyan biztosíthatjuk apró változtatásokkal a dolgozók egészségvédelmét és elégedettségét?

A Gallup 2015-ös felmérése szerint az USA-ban az emberek 32%-a vallja magát valóban elkötelezettnek munkahelye iránt. Ezzel szemben a megkérdezettek 50,8%-a csupán egy helyként tekint rá, ahol minimális energiabefektetéssel kell átvészelni 8 órát. A maradék 17,2% hozzáállása kifejezetten ellenséges: ők azok, akik semmilyen erőfeszítésre nem hajlandóak önszántukból a munkáltatójuk érdekében. Bár szerencsére ők vannak a legkevesebben (legalábbis az USA-ban), az eredményeket nézve mégis levonható a tanulság: az emberek kétharmada nem motivált abban, hogy munkájában sikereket érjen el, és ezáltal munkahelyét sikeresebbé tegye.

De vajon ez miért van, és vezetőként mit tehetünk azért, hogy dolgozóink ne csak a fizetésükért jönnek be, hanem magukénak is érezzék a céget, és ezért készek legyenek plusz erőbefektetésre is?

1. Felejtsük el a hierarchikus kommunikációt

A munkavállalókat ne kezeljük beosztottakként, beszéljünk velük úgy, mintha vállalkozásunk az ő vállalkozásuk is lenne. Azáltal, hogy partnerként kezeljük őket, azt éreztetjük, hogy egy hajóban evezünk, ahol ha mindenki belead apait-anyait, valóban meghódíthatjuk a világot. Hagyjunk nagyobb teret ötleteiknek, és mutassuk meg, hogy van annyi bizalmunk tudásukban, hogy néha elengedjük a gyeplőt.

2. Ismerjük el szóban is

„A munkáért nem jár dicséret, hiszen csak elvégezte, amire szerződött.” „Ha nem kommentálom a munkád, az jót jelent.” Ez az a felfogás, amit sürgősen el kell felejteni. Ha azt szeretnénk, hogy a munkavállaló plusz erőbedobással dolgozzon, ezt szóban is el kell ismerni. Ha valaki folyamatosan jól dolgozik, ám ezért nem kap pozitív visszajelzést, úgy fogja érezni, hogy munkájának nincs is valós értéke és nem fontos a jelenléte. Ezek után pedig már nem is fog törekedni arra, hogy a maximumot hozza ki magából, hiszen a fizetésért elég csak a minimumom teljesíteni, középszerű munkával.

3. Bízzuk rájuk a környezetüket

Sok vezető számára ideálisnak tűnhet egy letisztult, modern iroda, ahol minden monitor, billentyűzet és szék ugyanabban a szögben áll. Ugyanakkor egy ilyen munkahely csak szép lesz – de jó nem. Egy jó vezető pedig jó munkahelyet szeretne. Éppen ezért bízzuk rá a munkavállalókra az irodai környezetet! Ha megengedjük, hogy ők maguk válasszák ki lámpájukat, hogy növényeket hozzanak be, vagy kirakják családi fotóikat, azzal azt kommunikáljuk, hogy fontos számunkra az, hogy otthon érezzék magukat.

4. Biztosítsunk lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre

Ha tehetjük, rendezzünk be egy pihenőszobát, csocsóval, játékkonzolollal, vagy egyszerűen egy kanapéval, ahol nyugodtan elvonulhat valaki fél órára, ha fel akar töltődni. Ezt a fél órát pedig nem elég csak megengedni, akár bátoríthatjuk is dolgozóinkat a pihenésre. Az a harminc perc nem a világ, utána pedig még jobban, még kreatívabban dolgozik az elme!

5. Engedjük, hogy vigyázzanak egészségükre

A pihenés bátorítása és az ergonomikus irodabútorok mellett érdemes elgondolkodni olyan megoldásokon is, amivel a rendszeres testmozgást is biztosítani tudjuk alkalmazottainknak. A kedvezményes sportolási lehetőségek mellett nagyon sokat segíthet a dolgozók általános közérzetén egy, az irodában igénybe vehető masszőr vagy akár egy masszázsfotel elhelyezése, amibe bárki bármikor beleülhet egy kicsit lazítani, átmozgatni a testét. A mozgás biztosítása csökkenti a stresszt és az ülőmunka következtében kialakuló betegségek kockázatát is, amivel persze egyenes arányban csökken a betegállományban töltött napok száma is.

6. Együnk együtt

Nem is gondolnánk, hogy mennyivel javítja a munkavállaló hozzáállását, ha például mindig van friss gyümölcs, valami rágcsálnivaló, üdítő vagy néha meglepetés csokoládé. Emellett időnként lepjük meg őket egy ebéddel, például egy rendszeres pizzanap keretein belül. Apróság, de fontos a jó kávéfőző is. Válasszuk a drágábbat és mutassuk meg a kollegáknak, hogy számunka mennyire fontos, hogy minőségi feketével töltődjenek fel.

7. Egyensúly a munka és magánélet között

Legyünk rugalmasak! Ha valaki úgy érzi, hogy nincs aznapra több munkája, ne kelljen az előírt munkaidejéig maradni, hogy egyhelyben ülve eljátszhassa, hogy dolgozik. Inkább menjen haza, legyen barátaival és a családjával, és töltődjön fel. Ha néha a munkavállalók hamarabb elmehetnek, legközelebb nem fognak rossz szájízzel túlórázni. Fogjuk fel: nem a ledolgozott munkaidő a fontos, hanem az elért eredmény. Ezen felül a digitalizációnak hála ma már szinte bárki tud otthonról is dolgozni.

8. Apró ajándékok, amiknek mindenki örül

Ajándékozzuk meg alkalmazottainkat néha – akár egy verseny keretein belül – egy-egy koncertjeggyel, éttermi vacsorával vagy könyvutalvánnyal. A legjobb, ha a nyertest ők maguk választják ki, mégpedig azért, mert a közös döntés azt üzeni a kollektívának, hogy nem csak alkalmazottak, hanem a cég fontos és megbecsült részei, akiknek fontos a véleménye.

A Mediwel termékeivel a munkaadó könnyedén tudja biztosítani az ülőmunkát ellensúlyozandó rövid, de hatékony testmozgást és a stresszoldó, frissítő masszást is – anélkül, hogy bárkinek át kéne öltöznie vagy le kellene zuhanyoznia. A napi 10-15 perces masszázsra többféle megoldás is van: az OTO Zen élményfotel a modern és a távol-keleti gyógyításban alkalmazott masszázsterápiákat viszi el az irodákba. Az OTO Zen Prémium zéró gravitációs módban masszírozza át teljes testünket, 12 választható programjának köszönhetően pedig választhatunk ötperces és hosszabb, akár fél órás masszírozást is. A masszás után vagy helyett, remek élményt nyújt az OTO Adore Foot, az intelligens talpmasszírozó, ami minden olyan kollegának megváltás lehet, aki ülve dolgozik, hideg a lába, vagy magas sarkú cipőt hord. Az irodai dolgozók átmozgatásáról hosszú évek óta a cégeknél is népszerű FLABéLOS mozgásterápiás készülék gondoskodik, mely a szervezet automatikus egyensúlymegtartó, helyzetérzékelő reflexeit használja ki. A FLABéLOS 10 perc alatt nagyjából 45 perces edzésnek megfelelő izommunkát generál, anélkül, hogy minimálisan is elfáradnánk vagy megizzadnánk. A cégvezetők pedig akár már egy hét után is láthatják a rendszeres testmozgás és a felfrissítő, stresszoldó masszázs jótékony hatását a kollegákon – hosszú távon pedig a számokon is. A Mediwel Gondoskodó Vállalat Programjáról itt tudhat meg további részleteket.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Mediwel Kft. megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Videó a legendás orosz gyártósorról: így készülnek a MiG–29 vadászgépek

Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás

Elzárással is büntethetik, elvehetik a hajléktalanok holmijait – a KDNP szerint ez gondoskodás