HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Legalább annyira szüli a kíváncsiság a figyelmet, mint amennyire a figyelem az emlékezést” - ezek Richard Whately dublini érsek bölcs szavai a 19. századból, és ez az alapja az alábbi módszernek is.

Ha nem figyeltünk oda eléggé a reggeli újságban olvasott cikk részleteire, az orvosunk telefonszámára vagy a tegnapi megbeszélésen megismert nő nevére, akkor valószínűleg később sem fogjuk tudni felidézni ezeket az információkat.

Ez nem is olyan meglepő. Valószínűleg a cikk nem volt annyira érdekes, az orvos száma el van mentve a telefonunkba, azt a nőt pedig lehet, hogy soha többé nem látjuk. Röviden: arra emlékszünk, amire odafigyelünk, amit érdekesnek vagy meglepőnek találunk, ami fontos nekünk, és amihez (pozitív vagy negatív) érzelmekkel kapcsolódunk. A kedvenc hobbink például valószínűleg ezt mind magában foglalja.

Sajnos azonban sok olyan dolgot is meg kell jegyeznünk, amelyekre nem igazak a fenti feltételek. Ilyen például a gyógyszer neve és adagolása, amit szednünk kell, illetve hogy hová tettük a kulcsunkat vagy az olvasószemüvegünket. A trükk az, hogy megpróbáljuk emlékezetessé tenni az ilyen hétköznapi dolgokat is. Ezt az alábbi három fontos tényező alkalmazásával érhetjük el.

1. Figyelem

Az első lépés ahhoz, hogy sikeresen fel tudjuk idézni, amit meg szeretnénk jegyezni, ha odafigyelünk rá. Amikor például nem emlékszünk, hová tettük a kulcsainkat, nem a memóriánkkal van a gond. Ez általában azért történik, mert eleve nem figyeltünk oda, hová tettük. Az agy nem képes előhívni olyan információt, amelyet nem rögzített.

2. Kíváncsiság

Az érzelemteli és a több másik emlékhez kapcsolódó emlékeket sokkal könnyebb felidézni. A kíváncsiság segít ilyen, gazdagabb emlékeket létrehozni. Kapcsolatot teremt a régebbi és az újabb emlékek között: jobban bevonódunk az eseményekbe, és érzéseket kelt bennünk. Ha például arról kérdezzük az embereket, mivel foglalkoznak és mit szeretnek, könnyebb lesz emlékezni rájuk és a nevükre. Ha eltűnődünk egy gyógyszer hatásán, szintén könnyebben jegyezzük meg a nevét.

3. Motiváció

Ha tudatos erőfeszítést teszünk azért, hogy megjegyezzünk valamit, sokkal könnyebb lesz felidézni később. A memória fejlesztése olyan, mint bármely másik készségé: állandó gyakorlást igényel. Nem könnyű, de nem is lehetetlen!

Tegyük hát emlékeinket személyessé!

Egy házaspár soha nem felejti el az esküvője napját, különösen a házassági fogadalom pillanatát és a gyűrűk felhúzását. Ennek az az oka, hogy az esemény nagyon személyes, minden figyelmüket, kíváncsiságukat és motivációjukat bevonja  – ezek az emlékezés legfontosabb tényezői.

A véletlenszerű információk hatékonyabb megjegyzése érdekében igyekezzünk személyes jelentést kapcsolni hozzájuk. Ha például tárgyakat szeretnénk megjegyezni, mindegyik tárgytípusból idézzük fel a sajátunkat, és hogy hol található az otthonunkban!

Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hogy hova tette a kulcsot? Átélte már azt a kellemetlen szituációt, hogy bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Megesett már önnel, hogy elfelejtett egy születésnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Pascale Michelon Fejleszd a memóriád! című könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!