szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szombattól nem nyílnak automatikusan az állomásokra érkező metrókocsik ajtajai a 2-es és a 4-es vonalon, hanem az utasoknak kell majd kinyitniuk azokat, a nyomógombokkal – közölte csütörtökön a BKK. Azt mondták, hogy ez azért jó, mert csökkenteni tudják az ajtók elhasználódását, illetve hatékonyabb lesz a légkondicionálás.

A 2-es és a 4-es metrón szombattól ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot, amikor az zölden világít. Ezt egyébként szelektív, vagy egyedi ajtónyitási rendnek nevezik a szaknyelvben.

Budapest metróvonalain eddig a vonatok minden ajtaja egyszerre, automatikusan nyílt és záródott.

A 2-es és a 4-es metrón az ajtók záródását jelző hang- és fényjelzés elején az ajtónyitó gombok inaktívvá válnak, a gombokon látható zöld fény kialszik. A jelzés után 5 másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor már nem szabad majd sem be-, sem kiszállni.

©

Az ajtók odazárás elleni védelemmel vannak ellátva. Ha érzékelik, hogy az ajtószárnyak között ott van valaki, akkor annak az ajtónak a zárási folyamata megszakad, majd lassan folytatódik. Ezt a megoldást a világ több nagyvárosában alkalmazzák már.

A megváltozott ajtóműködésről a 2-es és a 4-es metrón hangbemondással is tájékoztatják az utasokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók

Bemutatták a szegedi tram-traint – Fotók