szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben csökkent Németországban az autólopások száma. Az indításgátlók, illetve a riasztó berendezések megnehezítik a tolvajok dolgát. Míg tíz évvel ezelőtt évente 100 ezer személygépkocsit loptak el, addig most 20 ezer körülire tehető a lopott autók száma Németországban.

© sxc.hu
A leghatékonyabb ellenszer az elektronikus indításgátló, amely a gyújtást, az indítást, illetve az üzemanyag-adagolást akadályozza. 1998 óta ez a rendszer minden új autóban az alapfelszereltséghez tartozik. Természetesen az idősebb járművekbe utólag is be lehet építeni, sokszor azonban nem éri meg. A tapasztalt tolvajok az indításgátlót is ki tudják iktatni, ez azonban időbe telik.

A tulajdonosoknak biztonságot ad a riasztóberendezés. Manapság ezek a berendezések már egy infravörös belső tér figyelő rendszerrel is el vannak látva, így a mozgást, illetve a szélvédők betörését is érzékelik. Egyes szenzorok pedig már az elvontatást is felismerik. Amennyiben észleli a riasztó a behatolást, 28 másodpercig szól a riasztó, majd blokkolja az áramkört, így az autó megáll. Új autók esetében egy-egy riasztóberendezés ára: 40-100 ezer forint között van.

© Ford
A Ford például a S-Maxba 90 ezer forintért szereli be a riasztót. A Thatcham brit kutatóközpont szerint az S-Max a kategóriájában a legbiztonságosabb autó, még a Ford Galaxy-t és a Renault Espace-t is megelőzi az autólopás elleni biztonság szempontjából. Ugyanakkor jó minősítést kapott ugyanitt a Citroen C4, a Volvo C30 és a Ford Focus gyári védelme is. Az üzleti limuzinok kategóriában a Lexus IS, a Jaguar XF és a BMW 3-as és 5-ös számítanak biztonságosnak.

Az utólag beszerelt berendezésekhez már 25-30 ezer forintért hozzá lehet jutni. Egyes biztosítók például árengedményt adnak a cascóból, ha riasztó van az autóban. A legjobb védekezés azonban az elővigyázatosság. Soha ne hagyja a kulcsot az autóban, még a benzinkútnál sem. Az ablakokat, ajtókat, csomagteret mindig zárja be és a kormányzárat is érdemes működésbe hozni. Az értékeket, táskákat soha nem hagyja az autóban. Ez vonatkozik a navigációs berendezések tartozékaira is, mert a tolvajok – azt feltételezve, hogy a PDA a kesztyűtartóban van – feltörhetik emiatt az autót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Mekkora üzlet az autólopás?

A kilencvenes évek óta nem csak az autólopási statisztikák, de a módszerek és az eszközök is sokat változtak, így érdemes körülnézni: kik, milyen típusokat, miért és főleg hogyan lopnak. A következőkben profi bűnüldözők és bűnözők mondják el, hogyan védhetjük meg autónkat, ha megvédhetjük egyáltalán.

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált