szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Közlöny 2008/103. számában, július 14-én megjelent a Gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló 7/2002 GKM-BM-KvVM együttes rendelet módosítása. A rendelet a megjelenést követő harmadik napon lép hatályba. A kétütemű autók tulajdonosai újabb, 12 éves haladékot kaptak.

© hvg.hu
A rendelet a 2004. július 15-e előtt tulajdonba került kétütemű motorral szerelt gépkocsik (Trabant, Wartburg, Barkas) katalizátorral való felszerelésének, vagy leselejtezésének határidejét 2020. december 31-ig tolja ki. A rendelkezés csak azokra a kétütemű gépkocsikra vonatkozik, amelyek tulajdonosa nem változott azóta, tehát az időközben eladott gépjárműveknek teljesíteniük kell a rendeletben előírt szénhidrogén- (CH) kibocsátási határértéket.

A kétüteműek környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló szabályozás 2002-es életbe lépése óta a kétüteműek száma a harmadára csökkent, jelenleg legfeljebb 100 ezerre tehető. A kétütemű járművek túlnyomó többsége mára már hobbiautóvá vált, illetve vidéki kistelepüléseken fut, viszonylag keveset. Így más EU-tagállamokhoz, például Németországhoz hasonlóan a forgalomból való kifuttatásukhoz a megfelelő hosszúságú türelmi idő biztosítása vált indokolttá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
automenedzser.hu Autó

Drezdában a Trabantnak mindig elsőbbsége van

15-20 éve nem volt nagy kunszt, sőt egyenesen ciki volt Trabanttal mutatkozni az utcán. Ma a keletnémet csodabogár kultautónak számít, még az egykori Kelet-Németország falai között is.

hvg.hu Autó

50 éves a Trabant

A keletnémet kétütemű első modellje 1957-ben gördült ki a gyárból. Bár mára szinte eltűnt az utakról, sokaknak a szívéhez nőtt a füstokádó kisautó, s nem egy autós passzióból tart a háznál egy Trabantot.

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Trump utolsó elnöki napján még megkötött egy 23 milliárd dolláros fegyverüzletet

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára