szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén hetedik alkalommal tesztelték Németországban az autókat abból a szempontból, vajon a tulajdonosok mennyire elégedettek járművükkel. A gyártók rangsorát a Honda vezeti, a Toyota Prius – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is a legkedveltebb autó lett. A japánokat szorosan követi a BMW, az Audi és a Mercedes.

A felmérés szerint a Honda tulajdonosok a legelégedettebbek autójukkal. A Honda a lehetséges száz pontból 84,9 pontot kapott, a második helyen álló BMW azonban ott van közvetlenül mögötte 84,5 ponttal, míg a Toyota 84,4 pontot kapott. A BMW a tavalyi évhez képest két helyet is javított. Az Audi a negyedik helyre került, ezzel pedig három helyet ugrott előre. A Mercedes egy pozíciót javított, így lett a hetedik. A VW idén is a 13. lett a 23 gyártó közül. Ugyanakkor az eredményei nem olyan rosszak, hiszen 80,6 pontot szerzett. Tavaly csak 79,6 pontot gyűjtött, tehát javulás itt is megfigyelhető.

A lista utolsó helyén 73,6 ponttal az amerikai-koreai Chevrolet végzett. Tavaly még a Peugeot állt az utolsó helyen. A fent említett listát 19 ezer autótulajdonos szavazata alapján állították össze.

A kutatók, két évvel az autó vásárlása után megkérdezték, mennyire elégedett az autójukkal a tulajdonosok. A megkérdezetteknek a minőség, a vonzerő, a kereskedés és szerviz és a fenttartási költégek alapján kellett pontozniuk. A Honda a jó szervizhálózat miatt tudta megelőzni vetélytársait. BMW a vonzerő és a minőség kategóriájában győzött.

- Még soha nem voltak a vevők ennyire elégedettek a márkákkal, mint idén – mondta Martin Volk, a kutatás egyik vezetője a Die Welt Online-nak. A Prius sorozatban második győzelme jelzés a jövőre nézve: igenis van kereslet a környezetbarát járművekre.

A Prius az egyik legsikeresebb hibridautó
© Toyota
A legkisebb autók között, a Toyota Aygo nyert, míg a kis kategóriában a Honda Jazz. Alsóközép-kategóriában a Honda Civic, közép-kategóriában a Toyota Prius, felső-kategóriában pedig az BMW 5 nyert. A terepjárók között szintén jó helyezést ért el a BMW. Az X3 modell lett a kategória győztese. A legjobb családi autó a Toyota Corolla Verso lett.

Négy osztályban pontozták az autókat, amelyek mindegyike más-más súlyozással számított be a végeredménybe. A pontok 30 százalékát a minőség és a megbízhatóság adta. Beleszámított az eredménybe: a motor teljesítménye, a kapcsolók, a gombok, az ülések milyensége, minősége, ergonómiája. A klímaberendezés működését is figyelembe vették.

A vonzerő kategóriában: a designelemek miatt szubjektív véleményt tudtak csak adni a megkérdezettek, hiszen itt a vezetési élmény, a hifi-berendezés, és a szépség alapján pontoztak. Az összpontszám 25 százalékát adták ezek a pontok. A további 23 százalék a szervizzel való elégedettség adta. A fenttartási költségek pedig az összpontszám 22 százalékát adták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Német autók vs. japán autók - meglepő fordulat

Az ADAC német autóklub legújabb felmérése szerint a német autók megbízhatóbbak, mint a japánok. Idén a BMW nyerte a Sárga angyal elismerését – az eddigi abszolút győztes Toyotával szemben. Jó-jó, ezt a németek mondják. Ám ugyanők mondták az utóbbi 10 évben, hogy mennyire jók a japánok. Mi történt tavaly? A Spiegel német magazin ennek nézett utána.

hvg.hu Autó

Kár, hogy japán

A C-Crosser, a Citroën új szabadidő terepjárója, amelyet először a 2007-es Genfi Autószalonon mutatott be, Magyarországon októbertől kerül forgalomba.

hvg.hu Autó

Új formanyelvet szólaltat meg a merész japán sportkocsi

A Mazda jövőbeli modelljeinek stílusát meghatározó formatervezési irányelvek bevezetésére a formatervezők új felületi formanyelvet alkottak, Nagare néven, amit az idei Los Angeles-i Nemzetközi Autószalonon mutatnak be először.

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod