szerző:
hvg.hu

A férfiak állítják: csak ők tudnak igazán jól bepakolni az autóba egy-egy nyaralás előtt. Sok családnál éppen ezért ez az apa dolga. Ám nem elég, ha sikerül betuszakolni a rengeteg bőröndöt, táskát, játékot a csomagtartóba, az sem mindegy, hogyan rögzítjük ezeket. Menet közben ugyanis akár balesetveszélyes is lehet az odadobott, nem rögzített csomag. Amikor pedig gyerekkel indulnak hosszabb útra a megfelelő szórakozásról is gondoskodni kell. Nem mindegy tehát, mit visz magával az útra. Ilyenkor tehát az anyukák szerepe is megnő.

Kalaptartó
A nevéből is következik, hogy az autó ezen részén csak olyan könnyű tárgyakat helyezhetünk el, mint például egy kalap. A nehéz és hegyes tárgyakat tilos ide tenni, mert egy hirtelen fékezésnél akár halálos következménye is lehet hanyagságunknak.
Szakemberek azt tanácsolják, hogy aki kombi autóval kel útra, az a hátsó csomagteret egy hálóval válassza le az utastértől. Fontos továbbá, hogy a megengedett terhelést soha ne lépje túl az autóban.

Élelem és játék
Ahol kisgyermek van a családban, ott nemcsak a nyaralások alkalmával, de már egy rövidebb autós utazás során is szükség lehet élelemre vagy néhány játékra. Nem árt, ha ezeket könnyen elérhető helyre teszi. Főleg nyáron, a kánikula idején fontos, hogy hosszabb várakozás, dugó esetén a kicsiknek elegendő folyadék utánpótlás legyen az autóban. Nem zavarják továbbá a gyerekek a vezető szülőt, és így elkerülhetők a figyelmetlenségből adódó balesetek, ha a kicsiket játékokkal – kártya, baba, kisautó, a nagyobbaknak konzol – foglalja le. De egyszerű, ám igen jó szórakozás lehet továbbá, ha megpróbálják előre kitalálni, milyen színű lesz a következő szembejövő autó, vagy az, amelyiket legközelebb megelőzik. Ezenkívül természetesen hangos könyvvel, vagy bármilyen zenés, mesés cédével is lefoglalhatja a kicsiket.

Háziállat
Aki háziállatot is visz magával, gondoskodnia kell a biztonságos szállításról. Kutyáknak, macskáknak kapható úgynevezett szállító doboz. Ebben az állatnak van elég helye a mozgásra, fel tudnak benne állni, és még fordulni is tud. Fontos a megfelelő levegőztetés. Külföldi utazás esetén érdeklődjön előre arról, milyen papírok szükségesek az állat beutaztatásához. 2004-től ugyanis az EU országokban megkövetelik az állatútlevelet is, ami tulajdonképpen egy nemzetközi oltási bizonyítvány. Lényeges, hogy ezek ne a csomag legalján kapjanak helyet, hiszen elképzelhető, hogy útközben kérik ezeket az okmányokat.

Bicikli
Ha kerékpárt visz magával, ne feledkezzen meg az autó megváltozott viselkedéséről sem. A tetőcsomagtartón lévő bicikli ugyanis megduplázza a légellenállást. Ez pedig akár 20 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást. Ugyanakkor fékezésnél és kormányzásnál is másként viselkedik az autó. A legmagasabb sebesség ilyen esetben még a német autópályákon is csak 130 kilométer/óra legyen. Aki sok stressztől és kényelmetlenségtől szeretné megkímélni magát, jobban jár, ha a nyaralás helyszínén bérel biciklit. Sok helyen a kölcsönzési díj kevesebb, mint a megnövekedett üzemanyagköltség szállítás esetén.

Utánfutó, lakókocsi
Aki lakókocsit visz magával, annak természetesen szintén figyelnie kell a csomagok megfelelő elhelyezéséről. A nehéz tárgyakat, jól rögzítve tegye a lakókocsi padlójára. A könnyebb csomagokat pedig tegye a felső szerkényekbe, de azokat se felejtse el bezárni.

Forrás: autómenedzser.hu 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Mennyire okos a xenonfényszóró? – videó

Mennyire okosak a legújabb alkalmazkodó xenon világításrendszerek? Az Auto motor und sport magazin négy csúcstechnológiát képviselő berendezést tesztelt. A minőségbiztosító TÜV Rheinland szerint az éjszakai súlyos közlekedési balesetek 50 százalékkal csökkenthetők lennének, ha minden autón xenonlámpa világítana. Azok a sofőrök, akik a xenonvilágítást halogénre cserélik, ismerik a jelenséget. Szinte olyan, mintha két gyertya fénye pislákolna előttük. Még látványosabbnak tűnik a különbség, ha alkalmazkodó rendszerre térünk át. A fényszórókat az útirányhoz, a vezetési helyzethez és részben még a közlekedési helyzethez is igazítja – ideális esetben mindezt átmenet nélkül.

Autó

Vadbaleset: olyan, mintha elefánttal ütköznénk - videó

Nem az állatok, sokkal inkább a szembejövő forgalom a kockázati tényező a vadak által okozott közlekedési balesetek esetében – állapította meg az a vizsgálat, amelyet az ADAC bonyolított le, miután Németországban egyre több az ilyen jellegű incidens.

hvg.hu Autó

Ádáz küzdelmet vív a BMW és az Audi a kínai autópiacon

A BMW egyre több autót szeretne gyártani Kínában. Tavaly 38 százalékkal, idén pedig már a tervekhez képest 20 százalékkal növelte eladásait a kontinensnyi országban a müncheni autógyártó. A bajorok között még az Audi vezet, de a BMW-nek nagy tervei vannak.

hvg.hu Autó

Veszélyesek a babautánfutók – teszt

Egyre többen szerveznek családi biciklis kirándulást. Ma már számtalan olyan eszközt kínálnak a cégek, amelyek megkönnyítik a közös kikapcsolódást. Ahol a gyerekek már idősebbek, ott értelemszerűen mindenki a saját bringáját tekeri. Ahol azonban kicsik a gyerekek, ott utánfutóval, tandemmel vagy úgynevezett vontatórúddal viszik az apróságokat a szülők.

hvg.hu Autó

Big Brother a Forma 1-ben - avagy micsoda a telemetria?

Miközben a pályán 300 kilométer/órás sebességgel száguld az F1-es versenyautó, a garázsok szűk, a kívülállók számára titkozatos hátsó részében elbarikádozva egy csapat mérnök árgus szemekkel figyeli a monitorokat, ahová több száz csatornán özönlik az információ az autó minden egyes porcikájáról. A mágia neve: telemetria.

hvg.hu Autó

Veszélyes a telefon-kihangosítás

A telefonálás vezetés közben még akkor is erősen eltereli a vezető figyelmét, ha kihangosítót használ. Egy tanulmány szerint az embereknek csupán egy kis csoportja képes egyszerre több dologra koncentrálni. Ők a szuperérzékelők.

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

A lakók pénzéből felépült, az önkormányzat lebontotta a játszóteret Nagykanizsán

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Parlagfű-mentesítést is tartanak a magyar bárányok, mielőtt az olasz ünnepi asztalra kerülnek

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle