szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Baleset esetén a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés.


Baleset esetén a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, mindenképpen hívjunk mentőt, valamint rendőrt és a helyszínen várjuk meg amíg megérkeznek. Rendőr jelenlétére akkor is szükség lehet, ha csak anyagi kár keletkezett, hiszen a későbbiekben a rendőrségi jegyzőkönyv lesz a leghitelesebb dokumentum a hivatalos ügyintézés során. A balesetben érintetteknek meg kell várni a rendőrség érkezését, valamint kötelesek átadni a másik félnek az azonosításhoz szükséges iratokat.

Fontos, hogy a baleset részleteiről megfelelően tájékoztassuk a mentőket (104), a tűzoltókat (105) és a rendőrséget (107). Mobilról hívjuk az általános segélykérő számot, a 112-t! Mondjuk el a telefonszámunkat, a helyszín pontos címét, majd ezt követően részletes leírást adva válaszoljunk a diszpécser kérdéseire.

A közel tízezer gépjármű üzemeltetésével foglalkozó LeasePlan Hungária Zrt. szakemberei szerint a hirtelen kialakult pánik közepette a vezetők - a károkozó és a károsult szerepében egyaránt -, gyakran nem urai a helyzetnek. Sokkos állapotban, a gyorsan lezajló események miatt nem mindig tudják rendezni gondolataikat és megtenni a szükséges lépéseket. Sokan elfelejtik például felvenni a láthatósági mellényt, ami a további sérülések megelőzésében segíthet.

Fontos, hogy a baleset megtörténte után mindkét fél - lehetőség szerint - higgadtan gondolja végig a történteket és próbálja meg segíteni a későbbi kárrendezést. Töréskár esetén a felek kötelesek kitölteni a baleseti bejelentőlapot, egy kék-sárga színű nyomtatványt. Az adatlapnál figyelni kell a helyes és minden részletre kiterjedő kitöltésre, beleértve egy a megtörtént eseményt szemléletesen ábrázoló helyszínrajzot is. A lapon mindig tüntessük fel a kötelező felelősségbiztosító nevét! Amennyiben mód van rá, ismertessük el a felelősséget a károkozóval; a baleseti bejelentőlap megjegyzés rovata megfelelő helyet kínál ennek írásba foglalására. Fontos, hogy a kitöltéssel egy időben minden idegenhibás baleset esetén rendőrségi intézkedést is kérni kell, még akkor is, ha a másik fél a helyszínen a felelősségét elismeri, így megelőzhetők a későbbi jogviták.

Kár keletkezhet a gépjárműben akkor is, ha vadat gázolunk el. Rendőrt hívni minden esetben célszerű, hiszen ő az, aki értesíteni tudja a területileg illetékes vadásztársaságot, ahol gondoskodnak az elütött állat elszállításáról. Később a rendőr által készített hivatalos jegyzőkönyv birtokában könnyebben juthatunk kártérítéshez is.

A sok bosszúságra okot adó káresemények sora azonban nem csupán a baleset következtében bekövetkezett károkból állhat. Casco káreseménynek számít többek között a nehezen kivédhető zárrongálás és a jelentősebb anyagi veszteséggel járó lopáskár is. A károsultaknak ilyenkor - teljes gépjármű, vagy részlopás esetén is - a kárbejelentő kitöltése mellett feljelentést is kell tenniük az esemény vagy a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
automenedzser.hu Autó

Büdös az autóm, mit tegyek?

Számtalan oka lehet annak, ha az autóban kellemetlen szagok terjengenek. Az első ok mindig a jármű használója.

Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott