szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

No. 10.Soha ne provokáld az erősebb autót!

Forgalmi dugó New Yorkban
©
No. 10.

Soha ne provokáld az erősebb autót!

Ne akarj olyan versenybe bonyolódni, amelyet biztosan nem nyerhetsz meg, még akkor sem, ha látni és hallani akarod, ahogyan a szuperautó elhúz melletted. Ne is hátráltasd azt, aki erősebb autót vezet. Ha olyan forgalmi helyzet adódik, hogy egy ilyen autó kerül eléd, előzd meg biztonságosan, de ne színészkedj, ne provokáld! Ezzel megőrizheted a saját méltóságodat!

No. 9.

Tanúsíts tiszteletet a parkolásnál!

Fontos, hogy hol és hogyan parkolsz. Figyelj a parkolóhely határvonalaira, mert nem véletlenül festették oda. Maradj ezek között, így kisebb az esély az ajtók összeütésére és a távozáskori koccanásra. Akkor is adj elég helyet, ha egy vacak verda mellé parkolsz.

No. 8.

Légy tekintettel a motorosokra!

Ha még soha nem próbáltad, hogy milyen az élet két keréken, rajta, próbáld ki! A bringák és a motorok olyan egyedi élményt nyújtanak, amit egy autó volánja mögött soha nem lehet megtapasztalni. Két keréken kiderülhet az is, hogy milyen hátrányai vannak annak a kétkerekű-közlekedésnek. Autóban ülve is aggasztó, amikor leszorítanak az útról, vagy túlságosan közel mennek hozzád, a motoron pedig egyenesen vérfagyasztó! Figyelj rájuk és adj nekik elég teret!

Traffipax
©
No. 7.

 

Jelezd a traffipaxot!

Bármerre jársz, sebességkorlátozás mindenütt van, ráadásul a hatóságok egyáltalán nem toleránsak a gyorshajtókkal és a bírságok megkeseríthetik az életet a recesszió kellős közepén. A sebességhatárokra mindig oda kell figyelni, de jól jön az is, ha a szembejövő villantással jelzi, hogy traffipaxhoz közeledsz.

No. 6.

Ne hátráltasd az alacsonyabb járművet!

Ha terepjárót, mikrobuszt vagy hasonló járművet vezetsz, magasabban ülsz az átlagosnál, de ekkor sem szabad megfeledkezni arról, hogy vannak alacsonyabb járművek és nekik is szükségük van arra, hogy lássanak, illetve lássák őket. Különleges elbánásra nincs szükség, viszont ha teheted, segítsd őket: már az is jó, ha nem akadályozod őket a tájékozódásban, például a kereszteződéseknél.

No. 5.

Állj meg és segíts annak, aki lerobbant!

Ha olyan esetet látsz, hogy valaki műszaki hiba vagy más miatt bajba került az úton, próbálj meg segíteni. Aki vezetett már a mobiltelefonok korszaka előtt, az tudja, hogy milyen jól jöhet a segítség. Persze mielőtt megállsz, érdemes gyorsan felmérni a terepet: egy nagypapa korú autós valószínűleg nem akar lépre csalni, de ha valaki maszkkal a fején próbál segítséget kérni egy sötétített ablakú autó mellett, akkor inkább taposs a gázra. Persze a látszat néha csal, így fő az óvatosság!

No. 4.

Ne rostokolj feleslegesen a benzinkútnál!

Minden autós vágya, hogy a benzinkútnál olyan gyorsan menjenek a dolgok, mint az autósportban a boxkiállásoknál. Persze ez csak álom, de sokat lehet tenni azért, hogy gördülékenyebben menjen a dolog. Ha tankolás után ellenőrizni akarod az olajszintet és szét akarsz nézni a shopban is, állj félre, ne rostokolj a kútfejnél!

Barcelona
©
No. 3.

Ne akadályozd a belső sávot!

Soha ne totyogj a belső sávban, hiszen azt az előzésre találták ki. Ha ott lassan csordogálsz, ne csodálkozz, ha levillognak, ledudálnak és megpróbálnak leszorítani. Ha nem örülsz neki, hogy a belső sávban a gyorsabbak elszáguldanak melletted, nézd a dolgok jó oldalát: őket hamarabb elcsípheti a traffipax!

No. 2.

Soha ne vágj be a másik jármű elé!

Ne légy önelégült és mindig jelezd, ha sávot akarsz váltani, akkor is, ha városban vagy autópályán keveredsz egy torlódás kellős közepébe. Jelezd a szándékodat, sorolj be és köszönd meg, hogy beengedtek. Ilyen helyzetekben úgysem tudsz annyi időt nyerni a kapkodással, hogy az bármit is számítson…

No. 1.

Alkalmazkodj a forgalom sebességéhez!

Talán ez a közúti közlekedés legfontosabb íratlan szabálya: forgalomban soha nem szabad kirívóan lassan vagy gyorsan vezetni! Ha ezt mindenki betartaná, kevesebb lenne a torlódás és a koccanásos baleset.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

IMF: Az eddig vártnál gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, kivéve Nyugat-Európában és Dél-Amerikában

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik

Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak

Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak