szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemrég lezárult és a következő néhány évben várható európai, oroszországi, mediterrán térségbeli és közel-keleti olajfinomító felújításoknak köszönhetően túlkínálat keletkezhet az európai dízel üzemanyag piacon - írja a Platts energiahordozó- és fémkereskedelmi szakmai hírportál.

A Total olajtársaság északnyugat franciaországi Gonfreville finomítója a felújítást követően hamarosan megkezdi a termelést a korábbinál lényegesen nagyobb dízel üzemanyag lepárló kapacitással. Nemrég indult be a termelés a Galp Energia finomítójában a portugáliai Sinesben, valamint január elején az izraeli Paz Oil Ashdod finomítója is megkezdte a termelést.

 A Paz Oil havi egy-másfél tankernyi dízel üzemanyag exportját tervezi a mediterrán piacokra. Ez a forrás különösen a nagy dízel fogyasztó Franciaországnak jöhet kapóra.

Gazprom Neft tavaly októberben fejezte be a omszki, novemberben pedig a szerbiai újvidéki (Novi Sad) finomítójában a felújítást. Az oroszországi finomító-felújítási program 2016-ra fejeződik be és az így jelentkező többletkapacitás a közel-keleti kapacitásbővítésekkel együtt valósággal eláraszthatja dízel üzemanyaggal az európai piacot.

A Saudi Aramco Total Refining and Petrochemicals (SATORP) napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású Jubail finomítója 2013 végén, a Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) szintén napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású finomítója pedig 2015-ben kezdi meg a termelést megnövelt dízeltermelési kapacitással.

 A dízelfogyasztás növekedett ugyan Európában az elmúlt években, de a növekedés üteme lassult. Emiatt fennáll a lehetősége annak, hogy kínálati többlet keletkezik a térségben, ami nyomás alá helyezi a piaci árakat.

Az idén az év elején európai dízelkereslet kifejezetten gyengén alakult és csökkentek a dízel árak is. A héten dízel tanker árak az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen térségben 13 havi mélypontra esetek, tükrözve ezzel a lanyha kereslettel szemben az európai és orosz finomítók növekvő kínálatát. Oroszország januárban várhatóan egymillió tonna Euro 5-ös dízelt exportál Primorszk kikötőjéből, több hónapja a legnagyobb mennyiséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!