szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az erős havazás és a hóátfúvások miatt arra kérik a közlekedőket, hogy aki teheti, ne induljon útnak Marcali környékén, Somogy és Vas megyében. Győr megyében hat út vált járhatatlanná, korlátozzák a teherforgalmat, Vas megyében és Zala megyében is utakat zártak le, elzárt település egyelőre nincs.

Az erős havazás és a hóátfúvások miatt Somogy megyében nehezen járható, balesetveszélyes a Marcali és Szőcsénypuszta, valamint a Marcali és Horvátkút közötti útszakasz - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán.

A somogyi rendőrség a zord időjárás miatt arra kéri a közlekedőket, hogy aki teheti, ne induljon útnak, illetve kerülje el az említett útszakaszokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte, a megfeszített munka ellenére továbbra is hófúvások és jégbordás utak nehezítik a közlekedést, az éjszakai órákban lehetőleg senki ne induljon útnak Vas megyében sem. 

Győr megyében járhatatlan utak vannak

Győr megyében már hat alsóbbrendű út járhatatlan - áll a katasztrófavédelem megyei szóvivőjének délutáni összegzésében. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint továbbra is járhatatlan a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Magyarkeresztúr-Mihályi, a Magyarkeresztúr-Vadosfa és a Páli-Edve szakasz, most pedig már az Egyházasfalut Újkérrel, valamint az 1-es főutat Mosonszolnokkal összekötő szakaszon is le kellett állítani a forgalmat a hófúvás miatt. Minden település elérhető legalább egy úton.

Hozzátette: hófúvás miatt nehezen járható a 86-os út Páli és Vas megye határa közötti szakasza, amelyen a teherforgalmat le is állították, valamint 85-ös út Veszkény és Fertőszentmiklós közötti néhány szakasza.

©

A folyamatos havazás és a hófúvások miatt a 82-es főúton a cseszneki szerpentinen és Eplénynél több elakadt kamion okoz torlódást. A további fennakadások elkerülése érdekében Veszprémvarsánynál a kamionforgalmat Gic irányába terelik a rendőrök. Veszprém és Veszprémvarsány között kamiontilalmat vezettek be: a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikat nem engedik tovább.

A teherforgalmat is korlátozzák

A hét és fél tonnánál nehezebb járműveknek már nemcsak a közlekedését, hanem az országba lépését is korlátozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Szerda esti közleményük szerint nem léphetnek be az országba a rajkai, a hegyeshalmi, a vámosszabadi, a soproni és a kópházi határátkelőkön. Kivételek azok a járművek, amelyek nem a 82-es, 83-as, 85-ös vagy a 86-os főúton kívánnak közlekedni, illetve úti céljuk Csorna, Kapuvár vagy Sopron.    

A védelmi bizottság órákkal korábban úgy döntött: nem használhatják a 85-ös és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszát a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek szerda este fél hattól. Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy a megyében kezdődött, várhatóan elhúzódó intenzív havazás, valamint a felerősödő szél hatására keletkező hófúvások következtében a közlekedésben nehézségek jelentkeztek. Ezért a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek az M1-es autópályáról a 85-ös és 86-os útra nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják.

Vas megyében újabb utakat zártak le

A megerősödő szél miatt újabb útszakaszokat zártak le Vas megyében, egyelőre nem lehet közlekedni a Kám-Egervölgy és a Söpte-Salköveskút közötti útszakaszon. Így jelenleg 16 lezárt út van a megyében, a hó miatt elzáródott település azonban továbbra sincs Vasban - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a vasi tűzoltók eddig tizenkét esetben mentettek a hófúvás miatt elakadt járműveket. Jelenleg két műszaki mentés van folyamatban, a Bük és Bükfürdő közötti útszakaszon egy tehergépjármű és egy személygépkocsi balesete miatt helyszínelés is zajlik, ennek idejére félpályás útzár van érvényben. A 86-os főúton tehergépjárművek műszaki mentése miatt még mindig tart a forgalomelterelés Hegyfalunál a 84-es főútra.

Keresztbe fordult egy kamion a 86-os főúton, Szombathely és Zanat között. A jármű műszaki mentése nagy erőkkel folyik, a feltorlódott kamionokat Szombathelyen, a Tesco-parkolóban várakoztatják. Teherjárművek várakoznak Körmenden, a Szarvas-csárdánál is.

Hóátfúvások miatt lezárták a Jánosháza és a 8-as főút közötti összekötő utat, a Pápóc és a megyehatár, a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi, a Kemenespálfa és Kissomlyó, a Köcsk bekötő, a Kemenessömjén és Vönöck, a Kemenesszentmárton és Mersevát, a Kám és Egervár, a Söpte és Salköveskút, a Boba és Nemeskocs, a Celldömölk és Gérce, a Celldömölk és Vásárosmiske, a Karakó és Jánosháza, a Bucsu bekötő és Szombathely, valamint a Csepreg és Újkér közötti útszakaszt.

Továbbra is zajlik a műszaki mentés a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán. Elzárt település változatlanul nincs a megyében. Azoknak, akik Hegyfalu és Répcelak közötti településeken laknak és személyautóval tartanak hazafelé, a rendőrség biztosítja a szabad hazajutást, a Vasi Volán Zrt. járatai a térségben Répcelakig közlekednek.

A közlemény szerint a mai napra berendelt száz dialízises beteg mindegyike eljutott kezelésre, szállításukban fennakadás nem volt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint szakembereik az éjszakai és a hajnali órákban is folyamatosan dolgoznak. Mint modnták, szerdán nem a friss hó okozott gondot, hanem az, hogy az erős szél visszahordta a burkolatra az elmúlt napokban az utak mellett felhalmozott havat.

Zala megyében kamionok akadtak el

Lezárták a 75-ös főút 27 kilométeres zalai szakaszát a teherforgalom előtt szerda délután a hóátfúvásokban elakadt kamionok miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

©

Pécsi Norbert Sándor közölte: 16 óra 30 perctől a 8-as és a 35-ös kilométer - a baki tető és a zalaapáti körforgalom - közötti szakaszon nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A korlátozást az itt kialakult hóátfúvások és az azokban elakadó kamionok miatt kellett elrendelni.

Lezárták a 76-os főutat is egy árokba csúszott kamion miatt szerdán kora este Sármellék, valamint a 75-os és 76-os főút kereszteződése között. A forgalmat Alsópáhok irányába terelik el.

A havazás és az erős szél miatt szerda este újabb három utat zártak le: a 75-ös főutat a 74-es és 75-ös főút körforgalmú csomópontja és Pölöske közötti szakaszon, valamint az Újudvar és Magyarszerdahely, illetve a Gelse és Zalaszentbalázs közötti összekötő utat. Továbbra sem járható a 7511-es jelű út Nagyrécse, a 75111-es út Sármellék, valamint a 7337-es út Gógánfa közelében.

A megye területén a legrosszabb útviszonyok Zalaegerszeg és Keszthely térségében alakultak ki. Itt erős északi szél fúj, Keszthelyen óránkénti 75 kilométeres sebességű szelet is mértek. 14 útvonal pedig csak nehezen járható a hóátfúvások miatt.

A GYSEV elfogadja a Vasi Volán bérleteit

A hóhelyzet miatt ismét elfogadja a Vasi Volán buszbérleteit a GYSEV Zrt. - közölte a vasúttársaság szóvivője szerda délután az MTI-vel. Rázó László közleménye szerint a hófúvások miatt a megye több helyszínén szünetel az autóbuszos közlekedés a térségben, ezért a vasúttársaság a Vasi Volánnal egyeztetve úgy döntött: szerda délutántól üzemzárásig elfogadja járatain az érvényes buszbérleteket.

A térségben a vonatközlekedés folyamatos, mindössze néhány perces késések fordulhatnak elő - fűzte hozzá a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Romain Grosjean a balesetéről: Láttam jönni a halált

Szeretettel Pozsonyból: Csak a tesztemen át

Szeretettel Pozsonyból: Csak a tesztemen át

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival

Kiszivárgott dokumentumok szerint Kína végig csalt a fertőzési statisztikáival