szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

52 millió dollárért, azaz nagyjából 11 milliárd forintért cserélt gazdát a múlt hónapban egy 1963-as évjáratú Ferrari 250 GTO, amely ezzel élre állt a világ legdrágább autóinak listáján.

A fejleményről a Bloomberg News számolt be, amely szerint a gigantikus összeget egy privát tranzakció keretein belül fizette ki egy meg nem nevezett vásárló egy amerikai gyűjtőnek, bizonyos Paul Pappalardónak. Bár a korábbi tulajdonos nem kívánta kommentálni az ügyet, a Bloombergnek három veteránautó-specialista is megerősítette, hogy az üzlet létrejött, ráadásul egyikük érintett is volt a tranzakcióban.

Pappalardo piros GTO-ja egy másik GTO-t utasított maga mögé a történelem legdrágább autóinak listáján. Azt az 1962-es évjáratú almazöld példányt – amellyel a múltban a brit autósport-legenda Stirling Moss versenyzett – tavaly júniusban 35 millió dollárért adták el, szintén egy privát üzlet keretein belül.

A világ legdrágább autója akció közben
©

Nem véletlen, hogy a 250 GTO-k ilyen őrült árakon cserélnek gazdát: a maranellói márka mindössze 39 példányt gyártott a típusból, így igazi ritkaságnak számít. „Olyan, mint Mona Lisa. Misztikuma van. A kollekciód csak akkor lehet csodálatos, ha van egy GTO-d” – idézett a Bloomberg egy Don Williams nevű ismert kaliforniai autógyűjtőt.

Bár a GTO-k olyan hírességek és milliárdosok tulajdonában vannak, mint például a Pink Floyd dobosa, Nick Mason és a Wal-Mart főguru Rob Walton, nem mindenki érti, hogy miben rejlik az autó varázsa: „Kultautó, ez tény” – mondta egy londoni Ferrari-márkakereskedő, Joe Macan. „Ha milliárdos vagy, úgy érzed, hogy kell lennie egy ilyennek a gyűjteményedben. Jómagam nem értem, miért van ez így, mert ez a kocsi nem is annyira szép, ráadásul Le Mans-ban sem győzött. Inkább egy Testa Rossát választanék.”

A frissen gazdát cserélt GTO egyébként az 5111-es alvázszámú modell, amelynek legjelesebb versenysportbeli eredménye az 1963-as Tour de France autóverseny megnyerése. A futamon egy francia pilóta, Jean Guichet ült a volán mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!