szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jaguar Land Rovernél azt tervezik, hogy az elkövetkezendő négy évben több mint száz önvezető prototípust fognak kiküldeni a brit utakra, amelyek nem csak felismerik a közúti táblákat és jelzőlámpákat, de egymással is képesek lesznek kommunikálni.

Nagyszabású tervet jelentettek be a napokban a Jaguar Land Rovernél, ugyanis a britek azt tervezik, hogy az elkövetkezendő négy évben több mint száz önvezető prototípust küldenek ki a brit utakra. A tesztelés már idén elkezdődik egy autóval, amivel Solihull és Coventry környékén fognak cirkálni alsóbb rendű utakon és autópályán egyaránt. A mérnökök a prototípusokkal két technológiát is tesztelnek majd egyszerre, egyrészt az autók egymással is fognak kommunikálni, másrészt felismerik a közúti táblákat és a jelzőlámpák jelzéseit.

©

Az említett technológia révén újfajta vezetéstámogató asszisztensek kifejlesztésén is dolgoznak, melyek közül az egyik a „Roadwork Assist” nevet viseli, és az útkarbantartási munkálatok érzékelése feladata. A rendszer az autó orrára szerelt sztereo kamera segítségével háromdimenziós képet készít az útról, ezáltal képes felismerni a bójákat és egyéb terelésre szolgáló elemeket. A kamera másik hasznos funkciója afféle vészfékező rendszer, amely akkor lép működésbe, ha hirtelen lassítanak előttünk, vagy váratlan útakadály jelenik meg.

©

Az egymással kommunikáló autók révén egy veszélyjelző asszisztensen is dolgoznak, amely a többi autó mozgásából már azelőtt jelezni tudja a közelgő veszélyt mielőtt még odaérnénk. Ilyen lehet például egy lerobbant autó az egyik sávban, amiről az elhaladó autók jelzést küldenek a többi érkezőnek. Szintén fontos és hasznos extra lehet a megkülönbözető jelzést használó járművekre figyelmeztető asszisztens, amely vizuálisan és hangjelzéssel is jelzi a sofőrnek, hogy honnan érkezik a rendőr, tűzoltó vagy mentőautó, valamint milyen messze van tőlünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit

Keresik a rendőrök a trolin gyereket megütő és rángató férfit