szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre hús-vér sofőrök is ülnek a kormánynál, ez volt a magyar közúti tesztelés egyik alapfeltétele.

Engedélyt kapott a budapesti AImotive, hogy önvezető autókat tesztelhessen a magyar utakon. Szerdán meg is jelentek az első robotsofőrös kocsik a III. kerületi Montevideo utcában, közel a cég székhelyéhez.

Az AImotive nagyjából tízautós flottáját különlegesen kiképzett sofőrök kezelik, akik bent ülnek a kocsikban, és tudják, hogyan lépjenek közbe, ha a robotsofőr téved. Az engedély feltétele is volt, hogy valaki tényleg ott üljön a kormánynál – írta az Index.

©

Emellett a cégnek mindig be kell jelentenie, hol teszteli az autókat, és erről részletes dokumentációt is vezetnie kell. A cég eddig csak Finnországban és Kaliforniában kapott engedélyt közúti tesztelésre.

A korábban Adasworks néven működő AImotive az önvezető autók szemét tökéletesíti: a számítógépes látást mesterséges intelligenciával egészítik ki, hogy az autók felismerjék a lényeges objektumokat, és ez alapján hozzanak döntéseket.

Orbán Viktor nemrég Zalaegerszegen tette le egy robotautó-tesztpálya alapkövét.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok