szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teljesen környezetbarát autóról kívülről szinte nem is látszik, hogy kizárólag elektromos áram hajtja.

A BMW-nél 1969-ben kezdődött meg egy vadonatúj villanyautó fejlesztése, a BMW 1602e nevet kapott jármű pedig az 1972-es müncheni olimpiára készült el. Itt a hosszú távú gyalogló és futó versenyszámok mellett kiszolgáló feladatokra használták a korát jelentősen megelőző személyautót, mely így mutat:

©

A kocsi orrában hagyományos 12 voltos ólomsavas Varta akkumulátorok találhatók, melyek egy 43 lóerős teljesítményre képes Bosch villanymotort látnak el árammal. A 12,6 kWh kapacitású telep összesen 350 kilogrammot nyom a mérlegen, és egy megfelelő targonca segítségével egész gyorsan kicserélhetők.

©

0-ról 50-re mintegy 8 másodperc alatt gyorsul az oldtimer e-autó, melynek végsebessége körülbelül 100 km/h. Konstans 50 km/h tempó mellett mintegy 60 kilométeres hatótávolsággal lehet számolni, átlagos városi használatban pedig körülbelül 30 kilométeres távot tud megtenni egy feltöltéssel a BMW 1602e.

©

Sorozatgyártásról nem igazán beszélhetünk, hiszen mindössze két példány készült a kétajtós típusból, melynek egyediségét többek közt az adja, hogy a villanymotor elöl (a manuálváltó helyén), a hajtás pedig a gyártó hagyományainak megfelelően hátul található.

©

A BMW ezt követően 1975-ben rukkolt elő az LS Electric modellel, amit aztán 1987-ben követett az elektromos 325iX, az 1991-es BMW E1, az 1992-es BMW 325 Electric, illetve a 2010-es BMW Active E. 2013-ban pedig aztán kijött a gyártó első sorozatgyártású villanyautója, az i3.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Megszökött 50 ezer lazac egy ausztrál halgazdaságból, a környezetvédők aggódnak

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy