szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A bajorok szépen csendben megújították népszerű elektromos kisautójukat, mi pedig kíváncsian fogtunk bele a tesztbe, hogy megállapítsuk: mennyivel lett jobb autó a BMW i3?

A BMW körülbelül öt évvel ezelőtt egy korai koncepcióautó formájában vázolta fel a világnak, hogy miként is képzel el egy abszolút környezettudatos városi kisautót. Az ötletet és a prototípust tett követte, és - megannyi fejlesztéssel eltöltött munkaóra nyomán - 2013-ban napvilágot látott az immár sorozatgyártásra érett BMW i3.

A következő esztendő novemberében aztán Magyarországra is megérkezett a vadonatúj i almárka, vagyis hivatalosan ekkor debütált hazánkban a praktikus kis i3 és a hibrid száguldásra kihegyezett i8. Azóta eltelt jó néhány hónap, az i-sorozatú BMW-k - értelemszerűen elsősorban a kisebb modell - szépen lassan a városi utcakép szerves részévé vált, most pedig megérkezett hozzánk az i3 legújabb változata.

©

A hivatalosan 2017-es modellévűnek titulált BMW i3 csupán egyetlen, de annál fontosabb tényező tekintetében különbözik az immár három éve gyártásban lévő elődjétől, mely nem mellesleg immár évek óta a világ harmadik legnagyobb darabszámban értékesített elektromos autója. Ez pedig nem más, mint az akkumulátor, mely immár nem 60, hanem 94 Ah kapacitású, ami mintegy 50 százalékos növekedést jelent.

Ez igen komoly fejlődés, amit ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az utascella alatt elhelyezett akkumulátorcsomag mérete változatlan maradt. Ilyen tekintetben jóformán nem változott a rejtett telep, így semmi akadálya annak, hogy egy "régi" i3-ban újra cseréljük az akkumulátort, leszámítva persze a 7 ezer eurós, vagyis mintegy 2,2 millió forintos csereköltséget. És nyugalom, a BMW-nél leadott régi aksikat természetesen újrahasznosítják, vagyis a környezetet semmiképp sem fogjuk károsítani.

A BMW és a Samsung SDI által közösen fejlesztett újgenerációs lítium-ion akkumulátorcsomag papíron 33 kWh-s, amiből a gyakorlatban 27,2 kWh áll rendelkezésre - összehasonlításképp, az előd 22 kWh-jából 18,8 volt elérhető. Nem ez egyébként az első ilyen jellegű fejlesztés az elektromos autók piacán, hiszen nemrégiben teszteltük azt az új Nissan Leafet, melyben már nem 24, hanem 30 kWh-s új telep található.

A mintegy 50 százalékos kapacitásnövekedés egyértelműen üdvözlendő dolog, hátránya pedig csak kettő van: egyrészt 40 kilogrammal nehezebb lett az autó, másrészt pedig hosszabb lett a töltési idő, hiszen a nagyobb kapacitású aksihoz nem jár gyorsabb töltési lehetőség.

©

A NEDC (New European Driving Cycle) szabvány szerint a korábbi 190-ről 300 kilométerre nőtt az egy feltöltéssel megtehető maximális távolság, erre azonban vélhetően csak laboratóriumi körülmények mellett vehető rá a bajor apróság. A sokkal józanabb amerikai EPA (Environmental Protection Agency) szabvány szerint 130-ról 183 kilométerre nőtt a hatótávolság, a BMW pedig kereken 200 kilométerben határozza meg az új i3 által egy feltöltéssel megtehető maximális távolságot.

Ezúttal egyértelműen a BMW-nek kell igazat adnunk, ugyanis az egyhetes teszt alatt arra jutottunk, hogy körülbelül 200-210 kilométert lehet megtenni két feltöltés között. Fontos, hogy az 5-15 Celsius fokos környezeti hőmérséklet mellett megejtett tesztnél abszolút nem bántunk óvatosan a gázpedállal, de azért nem is száguldoztunk felelőtlenül. Zord mínuszokban és folyamatos padlógáz mellett azonban vélhetően 150 kilométerre is csökkenhet a hatótáv, de az is megjegyzendő, hogy Comfortról Eco vagy Eco Pro módra kapcsolva, illetve kicsit óvatosabban vezetve, akár 240-250 kilométerre is nőhet.

Lényeg a lényeg: normál körülmények mellett a 200 kilométer teljesen reális hatótáv, akár gyakori városi szakaszokkal, akár 90-110 km/h körüli tempósabb részekkel megspékelve. Ha ez esetleg nem lenne elég, akkor továbbra is ott a lehetőség a REx, vagyis hatótávnövelős modell választására, melyben egy kis kéthengeres benzinmotor és egy 9 literes üzemanyagtartály segít ki, ha nagy a gond.

©

Tölteni többféleképpen is lehet az i3-at, mégpedig a kocsi jobbhátsó kereke feletti, sötétben remekül megvilágított töltőnyílásnál, valamint az apró első csomagtartóból kivett kábelek segítségével. Alaphelyzetben adott ugyebár a 230 voltos normál hálózati töltés, mely akár 15 óránál is tovább tarthat, de ez az idő az otthonra telepített iWallbox segítségével 3-6 órára csökkenthető.

Hasonló idő alatt tölthető fel az aksi az ELMŰ gyorstöltőkőn (Type 2), ha pedig a mindössze hat példányban elérhető villámtöltők valamelyikéhez van szerencsénk, akkor a 0-ról 80 százalékra telepumpálás alig több mint fél órányi időt vesz igénybe. Fontos: az i3 nem a Nissan Leaf-féle CHAdeMO, hanem a CCS szabványt használja villámtöltésre, illetve nem elhanyagolható szempont, hogy menüből választhatjuk ki, mekkora töltőáramot szeretnénk alkalmazni. Ez utóbbinak akkor van jelentősége, ha gyorsabb töltés esetén folyamatosan lecsapna az otthoni biztosíték.

Otthoni hálózatról feltöltve körülbelül 1300 forintba kerül egy "tele tank", vagyis ha 200 kilométeres hatótávval számolunk, akkor 100 kilométert mintegy 650 forintból tehetünk meg, ennyi pénzből pedig még két liter üzemanyagot sem tudnánk vásárolni. A töltési költségek azonban akár nullára is redukálhatók, ha csak és kizárólag a publikus ingyenes töltőket használjuk, arról nem is beszélve, hogy a zöld rendszám miatt mind több nagyvárosban, illetve a főváros majdnem egész területén teljesen ingyen és bérmentve parkolhatunk.

Nincs továbbá regisztrációs adó, gépjárműadó és cégautóadó, valamint az i3-tulajok a jövőbeli dugódíj alól is mentesülni fognak. A buszsávokat egyelőre nem lehet használni az ilyen autókkal, de e tekintetben hamarosan változás lehet. A publikus töltők megtalálásában egyébként az Open Charge Map nevezetű okostelefonos navigáció jelent komoly segítséget.

©

A 150 km/h maximális sebesség több mint elegendő, de nem is ez az, ami igazán mellbe vág, hanem az elképesztő rugalmasság: az i3 révén egy előzés csupán elhatározás kérdése. Amint padlógázt nyomunk, a fordulatszám azonnal megemelkedik, és mindenféle kapcsolgatás és késedelem nélkül azonnal gyorsulunk. A hátsó kerekek között lévő elektromotor 170 lóerős, 250 Nm-es nyomatéka pedig nulla fordulatszámtól azonnal rendelkezésre áll.

Nincs sebességváltó, ami helyett csak egy egyszerű menetirányváltót kapunk, a motorfék pedig olyan erős, hogy még a féklámpa is bekapcsol tőle. Hosszú kilométereken át autózhatunk a nélkül, hogy fékeznünk kellene, és emiatt aztán még a fékbetétek is alig fogynak - az üzemeltetés és a szervizelés igen olcsón megúszható, nincs olyan, hogy olajcsere, maximum csak pollenszűrőcserére kell felkészülnünk.

A 19 colos átmérőjű, de csak 155 milliméter széles kerekek miatt a kanyarokat nem árt megtisztelni, de ezt leszámítva igen dinamikusan haladhatunk a 4 méter hosszú i3-mal, mely az alacsony tömegközéppont, és a különleges karbon-műanyag vázszerkezet által biztosított kis tömeg miatt remek vezetési élményt produkál. A hátsókerékhajtású "mini űrhajó" ajtajai egymással szemben nyílnak, nincs B-oszlop, és az első ülésekhez tartozó biztonsági övek a hátsó ajtók elejébe vannak integrálva - a hátsó ablakok nem ereszthetők le, és a hátsó ajtókat meglepően nagy erővel kell bevágni, hogy rendesen becsukódjanak.

A kis fordulókörű i3 szigorúan négyszemélyes autó, hátul ugyanis csak két biztonsági öv található, és a 260 literes csomagtartó sem teszi ideális családi autóvá a BMW ezen kis modelljét. A jellegzetes BMW-vesék ezúttal zártak, hiszen nincs igazán szükség hűtésre, a mellettük figyelő LED-lámpák pedig kiválóan világítanak sötétben.

©

A hőszivattyús rendszer 50 százalékkal hatékonyabb a normál fűtési megoldásoknál, és bizony szükség is van rá, hiszen egy elektromos autónál ugyebár nem keletkezik veszteséghő, amivel az utasteret fűteni lehetne. Kapunk továbbá aktív sebességtartó automatikát, városi vészfékező rendszert, tolatókamerát, parkolássegítő szolgáltatást, megolyan navigációt, mely a terepviszonyokat figyelembe véve mutatja meg, hogy az aktuális töltöttségi szint mellett körülbelül meddig autózhatunk el.

A 0,29-es Cw érték és a négycsillagos NCAP törésteszt eredmény nem mondható túl jónak, ezen kívül érthetetlen, hogy egy ilyen alapvetően hipermodern kocsiból miért spórolja ki a BMW az Apple CarPlay és Android Auto támogatást. Ugyancsak negatívum, hogy az okostelefonról és okosóráról egyaránt elérhető iRemote szolgáltatást hazánkban sajnos nem lehet használni, például arra, hogy távolról lekérdezzük az aksi töltöttségi szintjét.

+ : megnövelt hatótáv, dinamikus menettulajdonságok, alacsony tömeg, zöld rendszámos kedvezmények, állami támogatás, alacsony üzemeltetési költségek.

: megszokást igénylő formaterv, a hazai utakra túl feszes futómű, a hátsó ablak nem ereszthető le, egyelőre kevés a hazai villámtöltő.

A 95 százalékban újrahasznosítható anyagokból álló BMW i3 eddig is egy remek városi elektromos kisautó volt, a mostani vérfrissítésnek köszönhetően pedig azoknak is remek választást jelenthet, akik számára fontos, hogy ne csak 130, hanem akár 200 kilométert is meg lehessen tenni egy feltöltéssel, és akkor a REx opcióról még nem is beszéltünk.

A rendkívül dinamikus menettulajdonságokkal rendelkező i3 akkumulátorára 8 év vagy 100 ezer kilométer garanciát vállal a gyártó, és jó hír, hogy október végétől igénybe vehető rá a 1,5 millió forintos állami támogatás. Ehhez még további mintegy 700 ezer forintos kedvezményt ad az importőr, melynek következtében a 94 Ah-s új i3 alapára 9,99 millió forintra csökkent. Megjegyzendő, hogy a tesztautó mintegy 3 millió forintnyi extrát tartalmazott, és az extrák összeválogatásakor érdemes odafigyelni arra, hogy az ár véletlenül ne kússzon 15 millió forint fölé, ez esetben ugyanis már nem jár az állami támogatás.

Korábbi autós tesztjeinket ide kattintva találja. Még több tesztért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni