szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az extrém alacsony hőmérsékletet az üzemanyagok is megszenvedik, de a szakemberek tesznek a fagyás ellen.

A Szibéria keleti részén található Jakutföldön nemrégiben mínusz 67 Celsius fokos hideget mértek, és a korábbi rekord még így sem dőlt meg, hiszen az konkrétan mínusz 71 Celsius fok volt. Az ilyen és ehhez hasonló extrém hideget nemcsak az élőlények, hanem az autók és beléjük tankolt üzemanyagok is megsínylik, de vajon kell-e attól tartanunk, hogy hidegben megfagy a benzin vagy a gázolaj?

A benzines autókat használók számára remek hír, hogy ezen üzemanyagfajtával mínusz 40-60 Celsius fokig nem sok probléma adódhat. A dízelmotoros járművek esetében már más a helyzet, hiszen a gázolaj dermedéspontja alaphelyzetben mínusz 6-18 Celsius fok közé tehető. Nagy hidegben, mínusz 20-25 Celsius fokon a gázolajból már kiválhat a paraffin, ami eltömítheti az üzemanyagszűrőt és ezáltal működésképtelenné teheti a motort.

Ettől azonban nem igen kell tartanunk, ugyanis az üzemanyagtöltő állomásokon a téli időszakban tankolható gázolajban olyan adalékanyagok találhatók, melyek megakadályozzák a dermedést és a motor indítási nehézségeit. Probléma legfeljebb akkor lehet, ha egy utoljára nyáron teletankolt autót télen próbálunk meg beindítani: ilyenkor ajánlott kis flakonos dízel üzemanyag-adalékot tölteni az autóba, ami nemcsak tisztítja a rendszert, hanem a paraffin-kiválást is megakadályozza.

Egyesek korábban minimális benzint tankoltak a dízelmotoros autójukba, ily módon harcolva a paraffinosodás ellen, ami ugyan ténylegesen javíthatja a hidegindítást, de könnyen komoly károkat tehet a motorban. Ezt az eljárást tehát senki se alkalmazza!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

A felső párezer kombija: Porsche Panamera-menetpróba

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért