szerző:
hvg.hu

A napokban súlyos balesetet szenvedett egy Tesla Model 3, erről rengeteg kép mellett egy beszámoló is felkerült a netre.

Az elmúlt években több olyan baleset is történt, amelyben egy Tesla Model S-t törtek össze a sofőrök. Volt olyan kocsi, amivel 25 métert repültek, mielőtt egy szántóföld közepébe csapódott volna, de olyan is, hogy a Model S hátulról nyársalta fel a teherautót. Az esetekben nemcsak a Tesla a közös, hanem az is, hogy a sofőrök (és az utasok) túlélték az ütközést, pedig a szakemberek szerint más autóban ez valószínűleg nem így történt volna. (Más kérdés, hogy történt halálos Tesla-baleset is, de a sofőr hibája miatt következett be.)

Az autóban utazókat ugyanis a motor hiánya miatt egy extra gyűrődési zóna védi elöl, ami jelentős mértékben képes elnyelni a becsapódásnál az energiát. A Model 3 esetében is hasonlóra számíthattunk, ám (szerencsére) eddig kézzel fogható bizonyíték nem volt az elméletre – hiszen egyetlen Model 3 sem törött össze. Eddig.

©
©

A napokban azonban a Redditre felkerült néhány fotó és egy történt, amely szerint a sofőr a Model 3 volánja mögött 96 km/h-val szállt bele egy álló autóba. Bár a kocsi eleje szinte eltűnt, a sofőr és az utas életben maradtak – az utastér ugyanis szinte sértetlen volt. A kiérkező mentősök szerint egy ilyen balesetnél az autóban ülők "nem szoktak a saját lábukon elsétálni". Szerintük ha nem egy Teslában ülnek, valószínűleg nem élik túl az ütközést.

©
©

A legkomolyabb sérülés, amit az autóban ülők elszenvedtek, az az, hogy az ütközésnél a 15 colos érintőképernyős kijelző üvege összetörött, a szilánkok pedig megvágták a kezüket. Emiatt az autó papírjaihoz sem tudott hozzáférni, a kesztyűtartót ugyanis a kijelzővel lehet kinyitni.

©

A balesetről természetesen Elon Musk is értesült, aki Twitteren jelentette be az eset után, hogy egy szoftverfrissítéssel a jövőben a kesztyűtartók automatikusan kinyílnak majd egy esetleges ütközésnél, a kijelzőt pedig extra védelemmel látják majd el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!