szerző:
hvg.hu

Lehet kedvelni, vagy utálni az átalakított autókat a közutakon, de Magyarországon még legálisan tuningolt autóval járni sem leányálom.

A tévékben futó, főleg amerikai autós sorozatokban úgy dobálják ki-be a nagyteljesítményű motorokat és más műszaki összetevőket a járművekből, mintha az a legtermészetesebb dolog volna. A valóság nagyon más, Magyarországon még a legálisan tuningolt járművekkel is komoly kihívás a napi fogalomban részt venni részben a hatóságok miatt. Ennek járt utána a HirTV Riasztás műsora.

A rendőrség előszeretettel állítja meg az ilyen autókat, és egy igen általános jogszabály miatt, gyakran veszik el valamilyen hivatkozással az átalakított járművek forgalmiját. Ilyenkor a tulajdonos, vagy visszaalakít a nyugalma érdekében, vagy hónapokig tartó papírozás kezdődik; szigorított vizsgával, gyártói műbizonylatokkal, hitelesített műszaki fordításokkal, amelyeket ha kell, be tud mutatni. A közúti ellenőrzésektől és az újabb kifogásoktól viszont ez sem óvja meg feltétlen az autóst.

A műsor szerkesztői megkeresték a hatóságot is, amely viszont a megkeresésére, annyit közölt, hogy a „témában nyilatkozó személyt a rendőrség nem biztosít”. Mindössze egy jogszabályi hivatkozást küldtek a stábnak, amely a forgalmi engedélyek elvételre vonatkozik. A közlekedési jogász szerint ez a hivatkozott jogszabály viszont egy elnagyolt rendelet, amelyben ahelyett, hogy a jogalkotó konkrétumokkal szolgálna a hatóság számára, általánosságokat sorol, amely alapot ad a forgalmi bevonására.

A riportban megszólaló egyik érintett autós szerint a német példa itt is követendő volna, ahol, ha az tuningalkatrészek és az átalakítás a hivatalos szabályok szerint elismert, akkor a rendőrség a továbbiakban nem találhat kifogásolni valót az átalakított járművön.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!