szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem éppen mai találmány, mégsem árt időről időre felhívni a figyelmet az irányjelző használatára.

Az autós irányjelzőt nem sokkal az első kocsik felbukkanását követően, 1914-ben találták fel. Konkrétan egy hölgy, akinek a féklámpát és az ablaktörlőt is köszönhetjük.

Ezt követően gyorsan el is terjedt, majd kötelezővé vált a használata, ugyanis a hatóságok és az autósok is rájöttek arra, hogy segítségével sok baleset elkerülhető.

A KRESZ egyértelműen fogalmaz: "Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel a továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

Amennyiben a rendőr az irányjelző használatának elmulasztásán kap, akkor 15 ezer forintos helyszíni bírságra lehet számítani. Ha feljelentés lesz a dologból, akkor a szabálysértési eljárás összege ennek duplája, vagyis 30 ezer forint.

Nemrégiben kiszámolták, hogy pontosan mennyibe kerül egy indexelés, és nem kell attól tartani, hogy ettől jelentősen megnő a kocsink fogyasztása. Ezenkívül egy ideje már arra a kérdésre is tudjuk a választ, hogy miért lehet kattogó hangot hallani az irányjelző használatakor.

Ön használja az irányjelzőt?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Öt évet kapott a csepeli buszon verekedő utas

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R