szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindegy, hogy milyen autót vezetünk, az irányjelző hangját (szinte) minden autóban hallani lehet. Most elmondjuk, miért.

Szinte mindegy, milyen autót vezetünk, márkától és típustól függetlenül ugyanazt a hangot lehet hallani, amikor az irányjelzőt használjuk: egy halkabb vagy hangosabb kattogást.

Aki foglalkozott már az autó bütykölésével, az egész biztosan találkozott már azzal az alkatrésszel, ami a hang kiadásáért felelős, a legtöbb autós azonban egészen addig nem tudja, honnan érkezik a hang, amíg az ezért felelős kütyü el nem romlik.

A Jalopnik ezért készített egy videót arról, honnan is jön a hang, és amit talán még kevesebben tudnak: hogyan is néz ki az azért felelős kütyü belülről.

Ez az eszköz nem más, mint az úgynevezett irányjelző (vagy index-) relé, ami márkánként és típusonként eltérő lehet, működését tekintve viszont egyforma. A lezárt készülék valójában egy megszakítóberendezés, amely az áramkör zárásával és megszakításával biztosítja az irányjelző villogását – vagyis ennek köszönhető az, hogy az indexlámpa nem folyamatosan világít.

A relé gyorsasága határozza meg azt is, hogy milyen gyorsan villog a lámpa. A villogás számának egyébként 90 +/- 30-nak kell lennie percenként, vagyis minimum 60-at, maxium 120-at villanhat. Az ennél lassabb vagy gyorsabb irányjelzők balesetveszélyt okozhatnak, így vagy a relét vagy az izzót érdemes kicserélni, ám ha ez sem segít, érdemes szakemberhez fordulni.

És ha már a hangoknál tartunk: tudta, hogy ezért van furcsa hangja az autónak tolatás közben?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást