szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A több mint 100 éves találmányok mindegyikét egyetlen nő álmodta meg, aki előbb a filmvásznakon vált híressé.

Történetünk főszereplője egy bizonyos Florence Lawrence, aki 1886-ban született Kanadában, és 1906-ban 20 évesen kapta meg élete első filmszerepét. A világ első filmsztárjaként jegyzett Lawrence azonban nemcsak a mozgókép, hanem az autók világa felé is komoly érdeklődést mutatott.

Lawrence 1914-ben találta fel az autós irányjelzőt, mely mechanikus szerkezet modernizált elektronikus formában mind a mai napig az összes autó kötelező felszereltségének részét képezi. Lawrenceeredeti rendszere egy gombbal irányítható megoldás volt, mellyel irányjelző karokat lehetett mozgatni a kolcsi külsején, és így lehetett a többi autós tudtára hozni, hogy a sofőr milyen irányban kíván haladni.

©

Nem sokkal később Lawrence készítette el a világ első féklámpáját, ami a fékpedál lenyomásának hatására a kocsi hátsó részén egy "STOP" feliratot világított meg. Végül, de nem utolsó sorban 1917-ben ugyancsak ő rukkolt elő a világ első elektromos ablaktörlő rendszerével.

A három találmány közös vonása, hogy mind a mai napig fontos elemei az autógyártásnak, illetve, hogy mivel egyik találmányt sem védette le a hölgy, azokból semmilyen bevétele sem származott. Lawrence 1938-ban öngyilkos lett, és nem sokkal később a Buick piacra dobta a világ első, szériában elektromos irányjelzővel ellátott autóját.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Azerbajdzsánban és Pakisztánban is kínai vakcinákkal oltják az embereket

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Fenyegetést lát a YouTube Donald Trumpban, meghosszabbították a tiltását

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett