szerző:
hvg.hu

A matricák külsős viszonteladói nem értesülnek arról, ha egy autóeladás után lekerül a matrica a kocsiról. Ők továbbra is úgy látják, megvan a jogosultság, és ezt közlik az új tulajdonossal is.

A Technokrata.hu cikkében egy autóvásárlás utáni sztori szerepel, amikor a frissen megvásárolt autóval Pest és Fejér megyére akart a tulajdonos a Telekom mobilvásárlás alkalmazásából vásárolni kétéves megyei matricát. Mint írják, az sms-ek elküldését követően azonban olyan válasz-sms érkezett, amely szerint ismételt vásárlások történtek, erre a rendszámra már van ilyen megyei matrica. A cikk szerzője rákérdezett az autopalyamatrica.hu-nál is, ahonnan emailben az a válasz érkezett, hogy az előző tulaj vett matricát az autóra korábban.

Innentől használta jóhiszeműen az autót, míg a Nemzeti Útdíjszolgáltató (NUSZ) büntetései meg nem érkeztek, mondván, jogosulatlanul használta a fizetős utakat. Telefonon közölték a cégnél, hogy az autopalyamatrica.hu nem az ő rendszerük, tehát onnan hiába kap bármilyen információt egy vevő, az számukra irreleváns. A Telekomtól pedig hiába jön sms-ben, hogy már van matrica az autóra, ők ennek ellenére nem látnak érvényes úthasználati jogosultságot.

©

Az útdíjszolgáltató személyes ügyfélszolgálatán derült ki végül, hogy habár február 2-án tényleg vásároltak matricát az autóra, de 13-án – amikor az új tulaj megvette a kocsit – azt átíratták egy másik kocsira, így erről lekerült. Viszont az átírásokról sem az autopalyamatrica.hu, sem a Telekom nem kap semmilyen visszajelzést, a rendszerek közötti kommunikáció – állítólag jogi okokból – egyirányú. Magyarul, ez a két viszonteladó ilyen esetben is úgy látja, továbbra is van érvényes útdíjhasználati jogosultság a járműre.

A büntetést persze behajtották a több sebből vérző rendszer ellenére is. Állítólag egyedül a telefonos érdeklődés számít hivatalosnak, ha valaki meg akarja tudni, hogy van-e érvényes matricája a kocsin.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!