szerző:
hvg.hu

Ez az igen limitált darabszámban készült járgány sikerrel kombinálja egymással egy személyautó kényelmét és elegenciáját egy valódi terepjáró extra képességeivel.

Leonyid Iljics Brezsnyevnek a Szovjetunió vezetőjeként szüksége volt egy olyan autóra, melynek nem okoz gondot, ha igen rossz minőségű úttalan utakra téved vele a sofőr és legmagasabb beosztású utasa.

Erre a célra remekül megfelelt volna a hazánkban meglepő módon mind a mai napig forgalmazott UAZ 469-es parancsnoki jármű, de ennek eleganciája és kényelme elmaradt a az elvárásoktól. A GAZ M-24-es személyautó, vagyis a Volga kényelmi és reprezentációs szempontból ugyan megfelelt volna, ez a típus azonban nem igazán volt használható kemény terepen.

A leleményes orosz mérnökök azonban gyorsan előjöttek a megoldással, vagyis a két típus összeházasításával. Így született meg az UAZ 469 terepjáró technikájára épülő, de Volga kasztnit viselő GAZ 24-95-ös típus, melyből végül mindössze öt példány készült. A kézzel összeszerelt különleges típusból Brezsnyeven kívül végül a honvédelmi minisztérium is kapott néhány példányt.

©

A normál Volgához képest 10 centiméterrel megemelt és speciális terepgumikat kapott GAZ 24-95 mogzatásáról egy 2,4 literes lökettérfogatú és 95 lóerős benzinmotor gondoskodott. Brezsnyev elsősorban vadászatokon használta a "divatterepjáróját", mely a mai SUV-ok többségétől eltérően egy valódi kőkemény terepjáró volt, csak éppen az akkori átlagnál divatosabb külcsínt és kényelmesebb belsőt kapott.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!