szerző:
hvg.hu

A négykarikás gyártó a jelek szerint nem viccnek szánta a nemrégiben leleplezett futurisztikus koncepciót.

Az Audi bejelentette, hogy a mobilitásnak harmadik dimenziót kíván adni, vagyis, hogy belevág a levegőbe emelkedő autók tesztelésébe. A német autógyártó mindezt ráadásul nem egyedül teszi, hiszen partnere lesz ebben az Airbus repülőgépgyártó cég, illetve a német kormányzat, valamint Ingolstadt város vezetése is.

Az Urban Air Mobility nevet kapott projekt keretein belül a vállalat központja közelében, Ingolstadtban tesztelik majd a nemcsak úton, hanem levegőben is közlekedni képes új mobilitási eszközöket. Ilyen például a márciusi Genfi Autószalonon leleplezett Pop.Up Next.

©

Ennek alapja egy gördeszka jellegű platform, melyben egy 15 kWh kapacitású akkumulátor és két villanymotor található. A 80 lóerős összteljesítményű eszköz egy feltöltéssel mintegy 130 kilométeres távolságot képes megtenni a ráhelyezett utaskabinnal.

Ez utóbbi azonban nemcsak a kerekeken gördülő platformra, hanem egy drónszerű repülő megoldásra is rácsatlakoztatható, melynek köszönhetően a Pop.Up Next egyszerűen a levegőbe emelkedhet. A quadrocopter összesen nyolc darab propellerrel rendelkezik, az őket hajtó elektromotorok összteljesítménye pedig 214 lóerő.

A legnagyobb repülési sebesség 120 km/h és egy feltöltéssel maximum 50 kilométert lehet megtenni a levegőben. Ezután következhet egy gyorstöltés, ami mintegy 15 percnyi időt vesz igénybe. Az Audi, az Airbus és az Italdesign által közösen fejlesztett Pop.Up Next mind a földön, mind a levegőben teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül képes közlekedni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél

Kepesita Collection: Az út a fontos, nem a cél