szerző:
hvg.hu

Erősödik a kkv-k szerepe mind a magyar, mind az európai piacot tekintve.

A bővülő lízingpiac meghatározó eleme a járműfinaszírozás. Az év első három hónapjában 30 százalékkal nőttek az újautó-eladások, a kishaszon-gépjárművek terén pedig 18 százalékos volt a többlet a tavalyi évhez képest. Ezen belül a személyautó- és kisteherautó-beszerzések esetén a lízingcégek 37 százalékkal, 53,3 milliárd forintra növelték az új kihelyezéseket.

Így a járműfinanszírozás a várakozásokat meghaladó növekedést mutatott. Pfandler Tamás, a Lízingszövetség elnökségi tagja szerint a növekedés kétharmada a vállalkozásokhoz köthető, tehát továbbra is a céges vásárlások a meghatározók. A flottaszegmensben 3 százalékkal 18,7 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. Pfandler Tamás ehhez hozzáfűzte, hogy a flottapiacon egy-egy nagyobb tender jelentősen befolyásolja az adatokat, ezen a piacon a Lízingszövetség a tavalyi szint elérését várta, ez pedig teljesült.

A személyautó-értékesítéshez hasonlóan a nagyteherautók és buszok értékesítése is megugrott az idén, 48 százalékos volt az emelkedés. A lízingpiaci kihelyezések is jelentősen, 12 százalékkal 44 milliárd forintra emelkedtek. Mindez annak is köszönhető, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt eleve olcsóbbak lettek a lízingkonstrukciók.

©

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a cégek, ezen belül is a kis- és középvállalkozások beruházási és eszközbeszerzési kedve is fokozódik. A kihelyezett összeg növekedése egyrészt jelentősen felülmúlja a piaci várakozásokat, ráadásul tavaly is jelentős volt a növekedés, így a magas bázis miatt figyelemre méltóbb az idei teljesítmény.

A lízingpiacon erősödő a kkv-k szerepe mind a magyar, mind az európai piacot tekintve. Az európai lízingszövetségeket összefogó Leaseurope adatai szerint a finanszírozott összeget nézve a kis- és középvállalatok aránya növekedett. A magyar kkv-k számára a támogatások után a lízing a legrelevánsabb finanszírozási forma, az elmúlt 6 hónapban a lízinget vették igénybe a legnagyobb arányban. Az Európai Unióban pedig a hitelkeret-jellegű termékek után a lízingkonstrukciók a legnépszerűbbek

Egyre inkább igénybe veszik a cégek az autókölcsönzők szolgáltatásait, hogy rövid távú mobilitásigényüket gazdaságosan, nagyobb tőkelekötés nélkül megoldhassák. Oltyán Mihályt, a Mercur Rent a Car Kft., Hertz International Franchise cégvezetőjét, operatív igazgatóját kérdeztük a céges ügyfelek jellemző elvárásairól a szakágban.

– Mi a jellegzetes futamidő, amire az ügyfelek igényt tartanak?

– A kölcsönzési üzletágban legelterjettebb a 4-5 nap, a kifejezetten üzleti célú utazás, valamint a 3-4 hónapra szóló pre delivery bérlet.

– Mely autókategóriák a legkeresettebbek?

– Hasonlóan a flottabeszerzések összetételéhez, a kis és -középkategóriás, elsősorban kombi típusú gépjárművek a legnépszerűbbek.

– Milyen könyvelési, pénzügyi előnnyel jár a cégük által kínált konstrukció?

– Az ügyfél részéről nem igényel beruházást, szerződés esetén előleg nélkül is bérelhető, a bérleti díj költségként elszámolható, a bérleti díj áfája visszaigényelhető, valamint a bérleti díj minden szolgáltatást tartalmaz.

– Mennyire rugalmas a rendszer?

– A flottánk összetételében a kiskategóriás Suzuki Swifttől a szabadidős cabrió típusokon, a mostanában divatos SUV modelleken át a legmagasabb felszereltségű, luxus Mercedes-Benz S osztályig mind megtalálhatóak, sőt különböző rakterű kisteherautók és minibuszok is elérhetőek. Ügyfeleink minden típusigényét ki tudjuk így elégíteni, valamint nálunk a bérleti időtartam alatt többféle modellt is tud tesztelni, mielőtt megrendeli a végleges cégautóját.

– Elsősorban milyen célokra ajánlják a megoldásaikat, és kinek?

– Elsősorban költségmegtakarítás céljából, csak amikor a tényleges szükséglet idejére kell gépjárművet bérbe venni, nem kell beruházni. Azon cégek számára előnyös továbbá, ahol a létszám miatt szükséges az autópark flexibilis fenntartása, valamint akkor, ha a rövidebb projektek lebonyolításhoz csak átmeneti időre van szükség pluszgépkocsira.

A cikk eredetileg a HVG 2018/3. Cégautó-különszámában jelent meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Az amerikai szenátus szerint a szaúdi trónörökös a felelős Hasogdzsi meggyilkolááért

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre

Vidékről mozgósít a Jobbik további tüntetésekre