szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kék és fehér szín dominálja a köralakú emblémát, de sokan tudják, miért.

A BMW története 1913-ban kezdődött, amikor is egy bizonyos Karl Rapp megalapította a repülőgépmotorok gyártásával foglalkozó Rapp Motorenwerkét. Négy évvel később aztán Bayerische Motoren Werkére, vagyis BMW-re változott a cégnév, és ekkor tűnt fel először a vállalat kisebb változtatásokkal a mai napig használt logója.

©

Az eredeti Rapp logóhoz hasonlóan köralakú embléma négy részre osztott kék és fehér színű belseje a legenda szerint azért lett ilyen, mert az egy kék ég előtt forgó repülőgép propellert ábrázol, és így utal a vállalat eredetére. Ennek a legendának az alapját egy 1929-ben megjelent plakát adta, melyben a BMW logót egy repülőgép propellerére stilizálták.

©

Az elsőként 12 évvel korábban megrajzolt logó alkotóját részben talán a propeller is ihlethette, azonban a belső negyedek kék és fehér színeit más indokolja. Ezeket a színeket ugyanis Bajorország zászlójáról emelték át a ma már világszerte széles körben ismert emblémára. Mégpedig fordított sorrendben, mert nemzeti szimbólumot tilos volt használni kereskedelmi márkajelzésben.

©

Az utakon elsőként 1923-ban bukkant fel a bajor színekben pompázó logó, a BMW első motorkerékpárján, az R32-n. A gyártó 1928 óta képviselteti magát az autóiparban, a vállalat ugyanis ekkor vásárolta meg az eisenachi autógyárat, az első BMW-logós autó pedig az Austin licenc alapján gyártott BMW 3/15 volt. A cég első teljesen saját fejlesztésű személyautója az 1932-ben debütált BMW 3/20 volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!