szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyártó legújabb biztonságtechnikai fejlesztéseit felvonultató személyautó külsején méretes kijelzők is helyet kaptak.

A Mercedes 2009-ben egy az aktuális S osztályra épülő prototípussal szemléltette, hogy az elkövetkezendő években milyen új biztonságtechnikai fejlesztésekkel kíván előrukkolni. Azóta eltelt 10 esztendő, és most itt egy újabb ilyen jövőbe mutató koncepcióautó, mely ezúttal a nemrégiben debütált plugin hibrid GLE divatterepjáróra épül.
©

Az Experimental Safety Vehicle (ESV) nevet kapott jármű egyik érdekessége, hogy az elakadásjelző háromszöget adott esetben már nem a sofőrnek kell elhelyeznie az úton vagy az út mellett leállt jármű mögött. Ugyanis megteszi ezt helyette egy apró négykerekű robot, amelyet a lökhárító alól gurít ki maga mögé az autó.

©

Az autó hátsó szélvédője helyén egy nagy felbontású kijelző kapott helyet, amelyen egy gyalogosátkelőhely felé közeledve megjelenik a kocsi elején lévő kamera által látott élőkép, így a hátulról jövő sofőrök is látják, mi történik az előttük lévő autó előtt.

©

Hasonló módon az autópályán a kocsi előtt hirtelen feltorlódott kocsisorra vagy a szemben közlekedő autókra is fel tudja hívni a figyelmet a jármű, melynek az elején is található egy képmegjelenítő.

©

A tetőn elhelyezett fényekkel jelzi a kocsi, hogy mikor üzemel önvezető módban. Ilyenkor az utastérben beljebb húzódik a kisméretű kormány és a pedálsor, az újfajta légzsák pedig a műszerfal tetejéből fújódik fel.

©
©
©

A biztonsági övet már nem a B-, illetve C-oszlopból, hanem egyes kabriókhoz hasonló módon magából az ülésből lehet kihúzni. Az adott esetben fűtést is felvonultató biztonsági öv alsó bekötési pontja mellett USB csatlakozó-aljzatot is elhelyeztek a stuttgartiak.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Szombathelytől Csíkszeredáig: közel 20 focicsapat van már Mészáros Lőrinc köreiben

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól