szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elég gyengén kezdte az évet az európai autópiac, január után februárban is a korábbiaknál kevesebb kocsi talált gazdára.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Európai Autóipari Gyártók Szövetsége (European Automobile Manufacturers' Association, ACEA) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az Európai Unió területén februárban 957 052 új személyautót helyeztek forgalomba. Ez azt jelenti, hogy az év második hónapjában, vagyis még azelőtt, hogy a koronavírus széles körben elterjedt volna a kontinensen, 7,4 százalékkal kevesebb új autót értékesítettek az EU-ban, mint az előző esztendő hasonló időszakában.

Januárban is hasonló jelenségnek lehettünk tanúi: az év első hónapjában éves szinten 7,5 százalékkal csökkentek az eladások.

A hatalmas piacú Németországban igen jelentős, 10,8 százalékos visszaesést regisztrálták, ahol öt év után most először csökkentek a divatterepjáró-eladások. Olaszországban is jelentős, 8,8 százalékos csökkenést regisztráltak, miközben a spanyoloknál és a franciáknál 6, illetve 2,7 százalékkal romlottak az eladási mutatók.

Magyarországon 2020 februárjában 1,3 százalékkal kevesebb új autó talált gazdára, mint 2019 februárjában.

A legnagyobb visszaesést Bulgária (-29,2 százalék) szenvedte el, a legnagyobb mértékben pedig Litvániában (+36,9 százalék) nőttek az eladások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!