szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európában a legnagyobb visszaesést a koronavírus által leginkább sújtott Olaszországban regisztrálták.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az ACEA, vagyis az Európai Autógyártók Szövetsége arról számolt be, hogy idén márciusban az Európai Unióban mindössze 567 308 új személyautót helyeztek forgalomba, ami 55,1 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábban regisztrált 1 264 569 darabos mennyiséghez képest.

Mind a huszonhét piacra komoly negatív hatást gyakorolt a koronavírus-járvány, a legnagyobb veszteséget pedig nem meglepő módon, a COVID-19 egyik európai gócpontja, Olaszország szenvedte el. Idén márciusban az olaszoknál alig 28 326 új autót adtak el, ami éves szinten 85,4 százalékos visszaesésről tesz tanúságot.

Franciaországban és Spanyolországban is jelentős, 72,2, illetve 69,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel, Németország újautó-piacát viszont kevésbé sújtotta a koronavírus. Utóbbi országban 37,7 százalékkal csökkentek az eladások.

A legkisebb, 0,9 százalékos visszaesést Finnországban regisztrálták, ezenkívül pedig Svédországot és Magyarországot is relatíve szerény mértékben viselte meg a járvány, mely országokban rendre 8,6, illetve 14,3 százalékkal zsugorodott a piac.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon idén márciusban 11 478 új autót helyeztek forgalomba, szemben a 2019 márciusi 13 394 darabos mennyiséggel.

Az Európai Unióban az idei év első negyedévében 2 480 855 új autót adtak el, ami éves szinten 25,6 százalékos csökkenést jelent. Ugyanezen időszakban a magyar eladások 4,9 százalékkal mérséklődtek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit