szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok 46. elnökének kíséretében három korábbi elnök is utazott, ami indokolta az igen erősen biztosított felvonulást.

Igencsak komoly erődemonstrációt tartottak Amerikában elnöki limuzinokból a szerdai beiktatási ceremónia kapcsán. Elővették majdnem az összes felellhető Cadillac "The Beast" elnöki páncélautót.

A beiktatást ugyanis hagyományosan egy nyilvános felvonulás követi a Pennsylvania sugárúton Washingtonban, amely most azonban a Nemzeti Gárda által 25 ezer fővel biztosított lezárt terület volt. Ennek nyomán az USA korábbi elnökeivel együtt Biden elnök, Harris alelnök a családtagjaival Arlingtonba mentek, hogy az "Ismeretlen katona" sírjánál tegyék tiszteletüket. Erre az útra elkísérte őket Obama, Bush és Clinton volt elnökök is.

A jelentős számú VIP személy mozgatásához hét Cadillac Beastet is bevetettek, amelyek legújabb tagja 2018 óta állt Trump elnök szolgálatában. A teljes flottában egyébként a The Drive oldal szerint a titkosszolgálatnak nagyjából 20 ilyen járműve lehet két generációt felölelően.

Jellemzően kettőt minimum használnak, az egyikben valóban az elnök ül, a másik pedig alapvetően tartalékul szolgál, ha valamilyen műszaki probléma adódna, másfelől azt a célt szolgálja, hogy ne lehessen biztosra menni, melyikben is van a védett személy.  

Három amerikai elnök elleni merényletet is megélt a Lincoln Continental

Az Egyesült Államok elnöki autója mindig is fontos szimbólum volt. Lassan 90 éves karrierje alatt a reprezentációs célokat szolgáló jármű valóságos high-tech bunkerré vált.

A jelenlegi „Szörnyeteg” motortérben egy 6.6 literes, nyolchengeres erőforrás van, a jármű tömege pontosan nem ismert, de 6,5–9 tonna közé teszik szakértők. A fogyasztása 60 liter 100 kilométerenként, de ha kell az 1000 lóerős teljesítményével nagyon meg tud indulni.

A jelentős páncélzatot 20 centiméter vastag hátsó ajtók jelentik, amelyek miatt csak a sofőrajtót lehet önerőből nyitni, a többi ajtó csak elektromechanikusan nyitható. Említést érdemel továbbá a páncélozott üzemagyagtank, a vegyifegyverek elleni védelem, a különleges éjjellátó berendezés, a szuperbiztonságos műholdas telefon és internetkapcsolat, illetve a fedélzeten tárolt vérszállítmány.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását

Megkérdezték a YouTube-ot, mikor oldják fel Donald Trump tiltását