szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nem meglepő módon nem foglalkozott túl sokat a szükséges licencek beszerzésével.

A Mercedes 1982-ben dobta piacra a jelenleg már ötödik generációjánál tartó C-osztály elődjét, a 190-es modellt. A W201-es típusjelzésű kompakt szedán egészen 1993-ig gyártásban maradt és ezen időszakban több mint 1,8 millió példány készült belőle.

Ez itt egy kőkemény sportváltozat
©

Nyílt titok, hogy a nagy szegénység és éhínség sújtotta Észak-Korea vezetői mindig is rajongtak a stílusos Mercedesekért, és a 80-as évek végén valaki úgy döntött, hogy itt az ideje egy saját Mercedes gyártásának.

Ennek kapcsán azonban nem keresték meg a német gyártót, hanem nemes egyszerűséggel szereztek egy Mercedes 190-est és megpróbálták egy az egyben lemásolni.

 

©

A csillagos embléma ugyan lemaradt a Keangsaeng 88, Pyongyang 4.10, illetve Paektusan neveken is emlegetett autóról, melynek formája azonban szinte a megszólalásig hasonlít a Mercedes 190 vonalvezetésére.

A technikát viszont nem igazán sikerült lemásolni: a négyhengeres orosz motorral és váltóval szerelt koppintásból nemcsak a légkondicionáló, hanem a fűtés is kimaradt, és beszámolók szerint igen rosszul sikerültek az autó szigetelései.

 

©

Az észak-koreai "csodáról" kevés konkrétumot lehet tudni, az viszont szinte biztos, hogy 1987-1988 magasságában végül csak néhány példány készült belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!