szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Royal Automobile Club of Victoria (RACV) egy nemrég publikált tanulmányában megrótta az autógyártókat, mivel azok...

Képünk illusztráció
©

A Royal Automobile Club of Victoria (RACV) egy nemrég publikált tanulmányában megrótta az autógyártókat, mivel azok nem szerelnek tolatókamerát a legnépszerűbb modelljeikbe.

Az ausztrál szervezet minden évben készít egy összeállítást, amelyben öt fokozatú skálán értékelik, hogy a különböző típusokból tolatás közben mennyire érzékelhető a jármű mögötti terület. Számos kelendő modell belépő szintű változata nulla ponttal végzett az idei felmérésben, mivel semmilyen tolatásban segédkező berendezést (tolatókamerát vagy tolatóradart) nem építettek beléjük. A Ford Falcon, a Holden/Chevrolet Cruze szedán, a négyajtós Toyota Corolla, illetve a RAV4, valamint a Mazda 3-as mind-mind a lista végére kerültek, mivel hátramenetben nagyon nehéz tájékozódni bennük.

Michael Case, a RACV műszaki igazgatója szerint a manapság elterjedt szabadidő-autók vezetőüléséből általában nehéz belátni a járművek mögötti területet, de nem csak ezeknél tapasztalható terjedelmes holttér. "Minden jármű esetében van némi holttér, ami  megakadályozhatja a vezetőt abban, hogy időben észrevegyen egy embert vagy valamilyen nagyobb tárgyat" - mondja Case.

A megvizsgált 243 jármű közül minden ötödikben volt tolatókamera, 22 százalékukban pedig tolatóradar - ez 15 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest. A szabadidő-autók még mindig a lista sereghajtóinak számítanak: 56 SUV-ból 23 kapott egyes vagy a legrosszabb, nullás minősítést. Mindössze 13 ért el ötcsillagos eredményt, ezek mindegyike fel volt szerelve tolatókamerával. Ezen adatok birtokában a RACV rendszeresen felhívást intéz az autógyártók felé, hogy lássák el tolatásban segédkező eszközökkel az olcsóbb modelljeiket is.

Dr. Stuart Newstead, a Monash Egyetem Baleseti Kutató Központjának munkatársa egyetért ezekkel a szorgalmazó felhívásokkal, de az emberi odafigyelést is fontosnak tartja: "Az éberséget semmi sem helyettesíti. A tolatókamera hasznos dolog, de a vezetők nem támaszkodhatnak kizárólag ezekre az eszközökre. A leglényegesebb, hogy tisztában legyünk vele, hol tartózkodik a gyerek, mielőtt elindulunk az autóval" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Trinity néven ígér csoda Volkswagent a cég vezére

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél

Lassulóban a járvány terjedése a briteknél