Balla István Kult

A rendszerek és az erkölcsök változnak, az alaptanterv ugyanaz

Kisebbfajta csodavárás előzi meg az új Nemzeti alaptanterv megjelenését, már elkészült annak a vitaanyaga, de még csak nagyon szűk kör ismeri. Annyit tudunk, hogy hazafias lesz, erkölcsileg is nevel, és persze a kornak megfelelő műveltséget írja le. Na, és? Minden tanterv ilyen.

Jeskó József Vélemény

Miért stabil a Fidesz népszerűsége? – Értékek és társadalom

A sajtószabadságról vagy a magánnyugdíjpénztárak államosításáról szóló vitákat a választópolgárok többsége nem tartja fontosnak. Erre utal az is, hogy a Fidesz népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint alig csökkent. Húsz évvel a harmadik köztársaság megszületése után nagyon úgy tűnik, hogy a liberális demokráciának csak az intézményrendszerét sikerült adaptálni, az értékeit a társadalom túlnyomó többsége számára nem – hívja fel a figyelmet Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Schmidt Mária Vélemény

Schmidt Mária: Közgazdász guruk önhittsége

A fasizmus és a kommunizmus dicstelen korszakai után kiment a divatból az „ideologizálás”, ám a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték, a szellemi produktumok, az ideák, eszmék, kulturális értékek is relativizálódtak. A poltika és a gazdaság összeomlása logikus következménye ennek a folyamatnak. A közgazdászok magabiztosan ugyan, de a sötétben tapogatóznak.


A címlapról ajánljuk