MTI Világ

A nemek egyenjogúsága is benne van Tunézia új alkotmányában

Monszef Marzúki tunéziai államfő aláírta hétfőn az alkotmányozó nemzetgyűlés által elfogadott új alkotmányt. Ez volt az utolsó lépések egyike a demokrácia megteremtése felé vezető úton a Zin el-Abidin ben Ali önkényuralmát három évvel ezelőtt megdöntő népfelkelés után.

MTI Itthon

Schiffer: az alkotmányunk egy löszfalra hasonlít

Az LMP szerint Magyarországnak nincsen "tartalmi értelemben vett" alkotmánya. A párt politikusa, Schiffer András független parlamenti képviselő keddi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a 2014-es választásokat követően új alkotmányt kell alkotni.

MTI Világ

Az egyiptomi bírák is az államfő ellen fordultak

Tovább éleződik a hatalmi harc Egyiptomban. Órákkal azután, hogy a kairói alkotmánybíróság meghatározatlan időre felfüggesztette tevékenységét, az egyiptomi bírák szövetsége helyi idő szerint vasárnap este bejelentette: bojkottálni kívánja az új alkotmányról tervezett népszavazást. Az új alaptörvényről szóló referendumot Mohamed Murszi államfő december 15-re tűzte ki.

MTI Világ

Az új alkotmány tervezetéről szavaznak holnap az izlandiak

Népszavazást tartanak Izlandon szombaton az új alkotmány tervezetéről. A választóknak hat kérdésre kell válaszolniuk, köztük arra, hogy milyen legyen az egyház státusa, hogyan szabályozzák a természeti erőforrások tulajdonlását, milyen legyen az ország demokratikus berendezkedése az alaptörvényben, milyen legyen az új választási rendszer, milyen témákban tartsanak népszavazást a jövőben.

MTI Itthon

Semjén: "a nemzetpolitika sikertörténet"

A nemzet egyesítése az idei augusztus 20-a legfontosabb üzenete, a nemzetpolitika sikertörténet, világméretekben is példátlan - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Népszabadság pénteki számában megjelent egész oldalas interjúban.

hvg.hu Gazdaság

Bokros: "Orbánt ma már szinte nem hívja meg senki"

Bokros Lajos szerint szinte mindenütt a visszájára kell fordítani azt, ami a Fidesz kormányzása alatt eddig történt. Az EP-képviselő, közgazdász a Magyar Narancsnak adott interjújában kijelentette, az új alkotmánynak meg kellene buknia a gyakorlatban, a Fidesz pedig már most "kulturális koalícióban" van a Jobbikkal.

MTI Itthon

Önnek levele jött Orbán Viktortól

A tervek szerint ma kezdik kiküldeni az új nemzeti konzultáció kérdőíveit, amelyeken tizenhat kérdés szerepel. A kormány ezúttal gazdasági ügyekben, elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét.

M. László Ferenc Itthon

Kormányt is buktathat Schmitt utódja - mit tesz majd az új elnök?

Akárki kerül is április végén Schmitt Pál helyébe, a kinevezések terén alig akad majd dolga 2017-ig: az elmúlt két évben a legtöbb független intézmény vezetőjét már leváltották, és az újak mandátumát 9 évre meghosszabbították – tehát még az új államfőnél is hosszabb ideig lesznek hivatalban. Ugyanakkor az új törvények szerint képtelen lesz megvédeni az intézményvezetőket a politikusok támadásaival szemben, viszont az államfő kapott egy olyan jogkört, amivel akár meg is buktathatja a kormányt és a miniszterelnököt. Megnéztük, mihez van joga Orbán Viktor jelöltjének, és mit nem tehet meg.

hvg.hu Itthon

Orbán megihlette a világhírű filozófust is

Nem maga az új alkotmány és a benne foglaltak jelentik a problémát Magyarországon, hanem az, hogy Orbán Viktorban és a Fideszben már senki nem bízik, hogy felelősségteljesen használná a hatalmát - írja Francis Fukuyama világhírű filozófus és politológus egy amerikai folyóiratban. A Stanford Egyetem professzora a brit kormányzati rendszerrel hasonlítja össze a magyar alaptörvényt, és messzemenő következtetésekre jut.

Dreissiger Ágnes Itthon

Abortuszszigorítást kényszerítene ki az Alaptörvény?

Újraéledhet az abortuszvita Magyarországon - állítják jogvédők azok után, hogy az új alkotmány szerint a magzat életét a fogantatástól védelem illeti meg. A kormánypártiak szerint semmi egyéb nem történt, mint belekerült az alkotmányba az Alkotmánybíróság joggyakorlata. Más viszont úgy látja: a szabályozásból az következik, hogy előbb-utóbb csak akkor engedélyezik majd az abortuszt legálisan, ha az anya élete veszélybe kerül.

MTI Itthon

Majtényi: az alaptörvény a fél ország megalázásával született

A január 1-jén hatályba lépett alaptörvény érdemi konzultációk nélkül, "az ország egyik felének megalázásával" született, "a világtörténelem első alkotmánya, amelynek szerzőségét senki nem vállalja", holott csak az az alkotmány lehet sikeres, amelyet az egész politikai közösség támogat - mondta Majtényi László egykori adatvédelmi ombudsman azon a konferencián, amelyen több résztvevő is az új alkotmányt, az alaptörvényt bírálta.

HVG Itthon

Az alkotmányosság esélyei - Sólyom László írása a HVG-ben

Alkotmányos kultúrában a hatáskör nem a nyers erő szabadsága – hangsúlyozza Sólyom László, az előző köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság egykori elnöke. Az e heti HVG Dosszié rovatának alaptörvény-összeállításában megjelenő írásában leszögezi: az alkotmánybírósági kontroll teljességének megcsonkítása alapvető rendszerhiba az új alaptörvényben, a parlamenti szuverenitás mindenhatóságából kiindulva pedig a kétharmados többség a politika korlátjából a szolgálójává tette.

hvg.hu Napi merítés

Orbán Viktor a hátsó kijáraton

Nem hiszem, hogy sok olyan ember akad ebben az országban, aki tavaly tavasszal, az új alkotmány elfogadásakor el tudta volna képzelni, hogy annak hatályba lépésekor nem azt ünneplő, hanem azt elutasító emberek veszik körül a rendezvény színhelyét - írja blogjában Török Gábor.

1 2 3 4 5 6 7
10
Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Boldogságatlasz 4. rész: Mit tanulhatunk a braziloktól?

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

Hivatalos: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, de már nem mindenki kérheti

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Elhagyta a várost a miskolci medve

Elhagyta a várost a miskolci medve

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

A címlapról ajánljuk