hvg.hu Gazdaság

A kormány kedvencei: ők kapják a lecsurgó milliárdokat

Határon túli magyarok, Ludovika Campus, Információs Hivatal, Nemzeti Adó- és Vámhivatal - ezek azok az állami szervek, intézmények, költségvetési sorok, melyek komolyabb pluszfinanszírozásban részesülhetnek a jövő évi költségvetési törvénytervezethez benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat értelmében. Uniós forrásból ugyanakkor kevesebb felhasználásával számol a kormány, az így "megtakarított" pénz is segíthet a deficit tartásában.

hvg.hu Gazdaság

Beépítették a megszorításokat a 2013-as büdzsébe

Benyújtotta a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatát a 2013-as költségvetéshez. Mindhárom ősszel bejelentett Matolcsy-csomaggal korrigálták, 63 milliárddal megemelték a gyógyszerkasszát. Ugyanakkor rosszabb makropályával számol a kormány: 2,7 százalékos - 854 milliárd forintos - deficitet, 0,9 százalékos gazdasági növekedést és 5,2 százalékos inflációt várnak.

hvg.hu Gazdaság

Marad még pluszidő átjelenkezni a kivába

Módosítják a kisvállalati adót (kiva), a munkahelyvédelmi akcióterv keretrendszerét kiterjesztik a jövőben ebben a körben adózókra is, a bejelentkezési határidőt pedig december 20-ről 2013. január 15-ig kitolják - jelentette be Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár.

MTI Itthon

Áder észrevételére korrigált a Ház

A képviselők hétfőn az államfő észrevételét figyelembe véve újra elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvényeket. Az Országgyűlés Áder János átiratára reagálva, korábbi határozatával ellentétben mégsem teszi kötelezővé a bíróságok és ügyészségek csatlakoztatását a központi illetményfejtéshez.

hvg.hu Itthon

VV: Orbán így nyerne 2014-ben

Azért a sok megszorítás, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól és így megszűnjön az EU gazdaságpolitikai kontrollja. Hogy a választások előtti hónapokban az MNB segítségével el lehessen kezdeni az esztelen pénzszórást - írja a Véleményvezér blog.

MTI Gazdaság

Kovács Árpád: "az adósságszabály betartása rendben van"

Egyelőre nem kívánta érdemben kommentálni a parlament által hétfőn elfogadott adó- és járulékváltoztatásokat Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke az M1 Ma reggel című műsorában kedden, úgy fogalmazott, ezek az intézkedések a 2013-as költségvetés fenntartásához kapcsolódnak, s a tervezett GDP-arányos államháztartási hiány tartásához kötődnek.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3.: rábólintanak az újabb Matolcsy-csomagra

A módosító indítványok napja lesz hétfőn a parlamentben: végső formát ölt az új választási törvény, megszavazzák a legújabb adótörvény-változtatásokat, és néhány, eddig fű alatt maradt kormánypárti belharc is eldől. Az interpellációkkal az ellenzék minden eddiginél sötétebb képest fest az ország helyzetéről, kedden pedig a köznevelésről lesz vitanap.

MTI Gazdaság

Háromkulcsos szja-t akar az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) egyebek mellett a személyi jövedelemadó háromkulcsossá tételében, a munkahelyteremtésben, valamint az oktatásban látja a gazdaság helyreállításának lehetőségét és nem a megszorításokban - mondta Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki szegedi sajtótájékoztatóján.

Kovács Áron Itthon

Kossuth tér 1-3.: Ráadáskör lesz a regisztrációs vitban

Több ügyben is kapkodni kényszerülnek a kormánypártok, mert körmükre égnek a feladatok: különleges eljárásban teszik lehetővé, hogy módosíthassák a jövő évi költségvetés fő számait, a házszabálytól eltérve próbálják rendezni a MÁV Biztosító után maradt károkat, és megkezdik az iskolák államosításáról szóló törvény tárgyalását is. Szerdán szokatlan módon újra megnyitják a választási eljárási törvény vitáját, igaz, erre 227 okuk van.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Rogán beismerése: A szegénység velünk maradt

Miben rejlik az unortodoxia lényege, avagy mennyire kreatív Matolcsy György, vagy csak kényszerpályán mozgott és folyton dilemmázott a kormány? Ki a keményebb tárgyalófél: az EU, melynek végül csendben engedett a kabinet, vagy a százmilliós kormányhirdetésekben támadott IMF? Milyen célt szolgál a segélyezés durva visszafogása, van-e szegénységpolitikája a Fidesznek? Ki erősebb még Orbánnál is? Interjú a kormánypárt két évéről a frakcióvezetővel, aki a hvg.hu-nak azt is elmondta, még idén ráveszik a bankokat, engedjenek a nyakig eladósodott önkormányzatoknak.

hvg.hu Gazdaság

Nomura: a Matolcsy-csomag csak ragtapasz

Nem jelentenek valódi strukturális reformokat a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett intézkedések, és minden bizonnyal nem elégítik ki az EU és IMF elvárásait a Nomura elemzője szerint.

MTI Gazdaság

Rogán: ez nem megszorítás

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés novemberben fogadhatja el a 2013-as költségvetést. Rogán Antal erről beszélt, hangsúlyozva, a nagyobbik kormánypárt egyetért a kabinet pénteken bejelentett egyenlegjavító programjával, az abban foglaltakat pedig nem tekintik megszorításoknak. Szerinte egy IMF-megállapodás tovább javíthat az ország helyzetén, ezért érdemes folytatni a tárgyalásokat.

Nagy Gergő Gazdaság

"Csak a pénztárgépbe be ne üsd!"

Míg a kormány a gazdaság fehérítése érdekében az ország valamennyi pénztárgépét összekötné az adóhivatallal, addig a kiskereskedelmi csalások többsége nem is a blokkolásnál keletkezik. Épp az a lényeg, hogy az árbevétel egyáltalán ne kerüljön be a gépbe.

hvg.hu Itthon

Két hibás törvényt dobott vissza Áder János

Ellentmondásokat talált az államfő két, szeptember végén elfogadott törvéyben, ezért visszaküldte azokat a parlamentnek. Áder szerint a 2013-as büdzsét megalapozó törvéncsomag olyat ír elő, amit más törvény tilt, a településrendezési törvény pedig olyan jogot ad a miniszternek az önkormányzatokkal szemben, amit az alaptörvény nem engedne meg.

hvg.hu Gazdaság

Elemzők: jó irány a Matolcsy-csomag

Megalapozottak a bejelentett kiadáscsökkentő intézkedések, a bevételnövelő pontok között azonban akadnak bizonytalanabb elemek. A választókra viszont igyekezett nem több terhet rakni a kormányzat, minden bizonnyal gondolva a politikai kockázatokra. Így összegezhetőek az első elemzői reakciók a péntek reggel bejelentett Matolcsy-csomagra.

1 2 3 4
Lezárt jégpályán debütált a 820 lóerős legújabb BMW M8

Lezárt jégpályán debütált a 820 lóerős legújabb BMW M8

Chikán Attila: Nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is védeni kell a járványban

Chikán Attila: Nemcsak a gazdaságot, hanem a társadalmat is védeni kell a járványban

Kijárási korlátozás: itt a felsorolás, mikor lehet elhagyni a lakást

Kijárási korlátozás: itt a felsorolás, mikor lehet elhagyni a lakást

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

150 ezer védőmaszk érkezik ma Magyarországra Üzbegisztánból

Orvosi Kamara: "Nem látjuk a mestertervet"

Orvosi Kamara: "Nem látjuk a mestertervet"

Svájcban egy hegyre írták fel azt, hogy "maradj otthon" – fotók

Svájcban egy hegyre írták fel azt, hogy "maradj otthon" – fotók

Ezernél több áldozatot szedett a vírus az Egyesült Államokban

Ezernél több áldozatot szedett a vírus az Egyesült Államokban

Néptelen utcák, elcsendesedett utak – lenyűgöző drónvideókon a karantén alá vont városok

Néptelen utcák, elcsendesedett utak – lenyűgöző drónvideókon a karantén alá vont városok

A címlapról ajánljuk