#Benes-dekrétumok

Révész Sándor hvg360

Fel is út, le is út – A magyar-szlovák lakosságcsere 1946–1948

Fel Szlovákiába, le Magyarországra... A legkevésbé sem kölcsönös, hanem éppen ellentétes érdekű felek írták alá a csehszlovák–magyar lakosságcsere egyezményt 1946. február 27-én – éppen 75 évvel ezelőtt. Az egyik fél felszámolni, a másik megmenteni próbálta a csehszlovákiai magyar kisebbséget. Mindkettő tudott volna erre jobb lehetőséget, de a világhelyzet ezt engedte. A csehszlovákiai magyarság szörnyű megpróbáltatásokon ment keresztül a hontalanság, a kiszolgáltatottság és kilátástalanság éveiben a világháború után. De végül is sokkal nagyobb rész maradt meg belőle, mint a magyarországi szlovák kisebbségből.

hvg.hu Itthon

Prága: Orbánék elhatárolódtak Kövér nyilatkozatától

Nem a házelnök nőkkel kapcsolatos álláspontját, hanem a Benes-dekrétumokról szóló nyilatkozatát tagadta meg a kormány. Ezt mondta legalábbis a magyar nagykövet Prágában a külügyminiszter állítása szerint. A magyar kormány ugyanakkor tagadja, hogy ilyesmi hangzott volna el a cseh fővárosban.

hvg.hu Itthon

Bekérették a prágai magyar nagykövetet Kövér szavai miatt

Egy cseh lapnak nyilatkozva Kövér László házelnök azt mondta, Csehország és Szlovákia nem is válhatott volna uniós tagországgá, amíg a jogrendjükben szerepel a kollektív bűnösség elvén alapuló törvény - nevezetesen a Benes-dekrétumok. A cseh kormányt nem hagyták hidegen Kövér meglátásai.

MTI Itthon

Kövér: Szlovákia törölhetné a jogrendjéből a Benes-dekrétumokat

A felvidéki magyarság a szlovákiai zsidó és német közösségekhez hasonlóan várja, hogy a szlovák állam adjon számára erkölcsi elégtételt a kollektív büntetéssel sújtás és szülőföldről való száműzetés miatt - mondta Kövér László a felvidéki kitelepítettek emléknapján Komáromban vasárnap.

MTI Világ

A jogfosztások ellen tiltakoztak felvidéki magyar fiatalok Kassán

A volt Csehszlovákia területén élő németek és magyarok kollektív háborús bűnösségét deklaráló, és a Benes-dekrétumok által megvalósított jogfosztások alapjául szolgáló, máig felül nem bírált kassai kormányprogram ellen tiltakoztak felvidéki magyar fiatalok a dokumentum elfogadásának hetvenedik évfordulóján Kassán vasárnap.

MTI Világ

Benes-dekrétumok: Merkel és Berlusconi "a háttérből támogatja" Juhász beadványát?

Angela Merkel német kancellár, valamint Silvio Berluscino volt olasz miniszterelnök pártja a háttérből támogatja a Benes-dekrétumokat érintő petíciós beadványt, amelyet mások mellett Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke nyújtott be az Európai Parlamentnek - állította Jaroslav Paska szlovák EP-képviselő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

MTI Világ

Martonyi bocsánatkéréssel kezdené a Benes-dekrétumok ügyének rendezését

Martonyi János külügyminiszter kedden az MTI kérdésére megerősítette, múlt heti pozsonyi tárgyalásai során felvetette a Benes-dekrétumok kérdését szlovák partnerének azzal, hogy "a kölcsönös kiengesztelődéshez és a múlt lezárásához vezető útra a szlovákiai magyarok irányába történő bocsánatkéréssel kellene lépnünk".

MTI Világ

Lajcák: bocsánatot kérhetünk a szlovákiai magyaroktól

Ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Benes-dekrétumok ügyében - állítja Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter abban az interjúban, amely a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapokban jelent meg hétfőn.

MTI Világ

Klaus újból támadta Schwarzenberget

Václav Klaus cseh köztársasági elnök pénteken ismét bírálta Karel Schwarzenberg miniszterelnök-helyettest, külügyminisztert, mert szerinte a politikus az államfő-választási kampányban elfogadhatatlan módon nyilatkozott a Benes-dekrétumokról.

hvg.hu Kult

Német Barbie-t erőszakol a katonaruhás Ken - felkavaró képes beszámoló

Rendkívüli kiállításon szembesíti múltjukkal a cseheket egy 1984-es születésű prágrai művész - számolt be a Dotoho blog. A közterületi képkiállításon megelevenednek a második világháború utáni cseh rémtettek, a majd hárommillió cseh-német származású ember kitelepítése és az eközben történt atrocitások.

MTI Világ

Ficót felzaklatta a cseh elnök Benes-dekrétum-ellenes nyilatkozata

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Pozsonyt nagyon meglepte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter nyilatkozata a Benes-dekrétumokról, mert Szlovákia destabilizációs tényezőnek tekint minden olyan kísérletet, amely a rendeletek felülvizsgálatára irányul.

MTI Világ

Élesen elhatárolódtak a Benes-dekrétumokat elítélő cseh államfőjelölttől

Milos Zeman cseh államfőjelölt pénteken kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy vetélytársa, Karel Schwarzenberg a Cseh Köztársaság elnöke legyen. A volt miniszterelnök tiltakozásuk cseh zászlót tűzött a zakójára. Schwarzenberg a cseh televízióban azt állította, hogy az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából.

MTI Világ

Nyíltan elítélte a Benes-dekrétumokat a cseh elnökjelölt

Az emberi jogok megsértésének minősíthető mai szempontok szerint a németek második világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából - jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, államfőjelölt a két állam-aspiráns csütörtök esti vitájában a közszolgálati televízióban.

1 2
Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

Lukasenka azt állította, merényletet terveztek ellene

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

A NAV nevében már nem lopnak pénzt, de nem árt vigyázni a csalókkal

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

Eső, meleg, szél, napsütés – igazi áprilisi idő lesz jövő héten

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

A címlapról ajánljuk