MTI Tech

Négyszáz méteres útnak vágott neki a Curiosity

A Curiosity amerikai marsjáró elindult a landolási területről, és kelet felé vette az irányt, célpontja a négyszáz méterre lévő Glenelg-pont, ahol mintavételt végez a felszíni törmelékanyagból - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

MTI Világ

Túl van első kísérleti útján a Curiosity

Megtette első kísérleti útját a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró szerdán a vörös bolygó felszínén - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik mérnöke Twitter-üzenetében.

HVG Világ

Földrajzinév-vita pattant ki a Mars körül

Mintha csak Liszt Ferenc helyett Ferihegyként emlegetné egy idegen a leszállás környékét. Így hánynak fittyet a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) névadási előjogaira a vörös bolygón augusztus 6-a óta kóborló Curiosity Mars-jármű földi irányítói.

MTI Shake

Kövek rongálták meg a marsjáró szélérzékelőjét

Megsérült a Curiosity marsjáró két szélérzékelő szenzorának egyike, ám a szakértők reményei szerint ez nem fogja akadályozni a vörös bolygó kutatási programjának méréseit. Az egytonnás jármű első kísérleti útját szerdára tervezi az amerikai űrkutatási hivatal.

MTI Tech

Átprogramozzák a Curiosity marsjáró "agyát"

A Curiosity (Kíváncsiság) új szoftverét aktiválják az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei, akik a marsjáró "agyát" átprogramozva képessé kívánják tenni a rovert a vörös bolygó felszínén való manőverezésre.

Hernádi Levente Nagyítás

Észbontó fotókat várhatunk a Curiosity kameráitól

Kedden küldte vissza az első színes felvételt a Mars felszínéről a Curiosity, amit a küldetés rajongói csalódásként éltek meg: az alacsony felbontású fotón alig kivehető valami a sárgás marsi tájból. A Gizmodo szerint ha a fotó a Földön készül, és kikerül az Instagram fotómegosztóra, még tízen sem lájkolták volna. Nem csak ennyire lesz képes azonban a jövőben a Curiosity. Ha a marsjáró beüzemeli a 17 kamerából álló rendszerét, lebilincselő képekre számíthatunk.

Tóta W. Árpád w.hvg.hu

Sok bölcsesség és Hitler

Leszállt a Marsra a Curiosity szonda, ünnepelhet az emberiség. Nincs az űrhajózásnál fontosabb küldetésünk; ezt a rakétatudomány atyja, Ciolkovszkij sokkal szebben fogalmazta meg: a Föld az emberiség bölcsője, de nem élhetünk örökké a bölcsőben.

MTI/hvg.hu Nagyítás

Fotó: a Curiosity első képei a Mars felszínéről

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által közzétett tv-felvétel az első képről, amelyet a Curiosity, azaz Kíváncsiság nevű önjáró Mars-szonda készített saját árnyékáról, amint a marsi talajra vetül a sikeres landolás után.

MTI Világ

Megérkezett a Marsra a Curiosity

Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity marsjáró közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor – jelentette be az amerikai űrhivatal, a NASA.

MTI Shake

Jövő hétfőn landolhat a Marson a Curiosity

Közeledik célállomásához a NASA új marsjárója, a Curiosity, amely a tervek szerint 567 millió kilométeres útja végén augusztus 6-án, közép-európai idő szerint 7 óra 31 perckor landol a Marson.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk