hvg.hu Nagyítás

Együtt Szép

Mohai Balázs, az MTI külső munkatársa nyerte a Hemző Károly-díjat az idén. A Tanácsadó Testület tagjai 14 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton. Mohai eddig már kétszer is finalista volt, az idei évben bemutatott három remek sorozata és eddigi munkássága miatt a zsűri ezúttal őt választotta a díjra.

Itthon

A kereszteződés, amin 10 percig tart átkelni

Gyalogosként alig másfélperces kitérő egy-egy kereszteződés a városban, kerekesszékkel ugyanez már 10, sőt néha 15 perc, de akár több is lehet. Egy pesterzsébeti kerekesszékessel nekivágtunk, hogy bejussunk a Rehab Critical Mass-re, amit idén harmadszorra rendeztek meg a szervezők, hogy kivigyenek az utcára minden fogyatékosságal élőt, megfelelő oktatási intézményeket és valódi akadálymentesítést követeljenek.

Gergely Zsófia Itthon

Te edzenél együtt egy mozgássérülttel?

Miközben a virtuális népharag a Down-szindrómás srácot kinéző konditermet büntette, sok más edzőteremben is nehéz dolga lenne egy fogyatékkal élőnek. „Jaj, szegények” – mondják rájuk, pedig ők is szeretnének sportolni, kikapcsolódni, és talán még zuhanyozni is utána. Lesz egy sportközpont, ahol természetes lesz, ha a látássérült, a szellemi fogyatékos és kilóival küzdő ép társuk "integráltan" izzad a futópadon.

hvg.hu Itthon

Így zárul az edzőteremből kinézett Down-szindrómás fiú sztorija

Az interneten indult és úgy tűnik, itt is ér véget annak a Down-szindrómás fiúnak a története, akit más vendégek panaszai miatt kinéztek egy budapesti konditeremből. Reagált ugyanis a fejleményekre a fiú bátyja, aki továbbra sem okolja az edzőterem tulajdonosát. Ő viszont „az elpusztítására indított hadjáratról” beszél, amiért helyreigazítást követel a "mocsok bulvártól".

hvg.hu Itthon

A nap, amikor a háttérhatalom fura mondatokat adott Orbán szájába

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: A kormányfői kommunikáció szintjére emelkedett a háttérhatalomozással összekötött sorosozás; Kiutáltak egy Down-kóros fiút egy budapesti edzőteremből, máshol viszont tárt karokkal várják; Meghalt Rajhona Ádám; Hosszú Katinka csúnyának tűnő históriába keveredett egy fotóssal.

Gergely Zsófia Itthon

Már megbánta az edzőterem tulajdonosa, hogy beengedte a Down-szindrómás fiút

Más vendégek állítólag panaszkodtak miatta, ezért kiraktak egy Down-szindrómás fiút egy budapesti edzőteremből. Pedig figyeltek arra, hogy szülői felügyelettel járjon "eltüntetni a nagy hasát", direkt olyan időpontokban, mikor amúgy is kevesen vannak. Így is zavart másokat, a bátyja szerint csak azért, mert más. A konditerem tulajdonosa szerint szó sincs diszkriminációról, csak veszélyesnek tartották a helyzetet. De azért már megbánták, hogy egyáltalán beengedték.

hvg.hu/MTI Nagyítás

A Down-szindróma világnapja

Mindennapok a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének 1. b osztályában. Az iskola pedagógiai programjának része az integráció, ezért két Down-szindrómás kisdiák, Szécsi Nándor és Pázmány Péter szülei a speciális iskola helyett ezt az iskolát választották gyermekeiknek.

Lukács Andrea Plázs

Nyerhetnek-e az Eurovízió legőszintébb indulói?

Az Eurovíziós dalfesztivál finn indulóinak szereplése eldöntheti, hogy Conchita Wurst után vehet-e egészen más irányt a verseny: a slágerparádén túl lehet-e az elfogadás, a nyitottság eszményeinek ünnepe. A Pertti Kurikan Nimipäivät együttese a fogyatékkal élőkre irányítja a figyelmet, akik szeretnék, ha ugyanolyannak fogadnák el őket, mint az egészséges embereket. A művészet akár lehet is erre megoldás.

fm Nagyítás

A Down-szindróma világnapja

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. A dátum oka egyszerű: A Down szindrómát – amely értelmi fogyatékosságot eredményez – veleszületett kromoszómahiba okozza, rendellenes osztódás miatt a 21-es kromoszómából egy többletkópia van jelen az érintettek DNS-ében. Gyanú vagy veszélyeztetettség esetén jelenleg a magzatvízből vagy a méhlepényből vett mintát vizsgálják meg, ezekből végezhetik el a DNS-elemzést. A mintavétel azonban kismértékben ugyan, de növeli a vetélés kockázatát. A Down-szindróma világszerte átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő, az anyai életkor emelkedésével nő a kockázat is. Egy negyvenéves várandós nő magzata például 16-szor nagyobb valószínűséggel lesz Down-kóros, mint egy 25 éves nő gyermeke. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel. Pillanatok Szabó Alexandra és Juhász Tamás Down-szindrómás pár életéből.

MTI / hvg.hu Plázs

A felemás zokni az új jeges vödör

A Down-szindrómások helyzetére hívja fel a figyelmet az uniós biztosok körében már terjedő új mozgalom, amelynek lényege, hogy felemás zoknikkal kell mutatkozni a közösségi médiában a társadalom sokszínűségére utalva.

Molnár Barbara Itthon

"Ha felelős anya vagy, fizetsz!"

A terhesgondozásról és a szülésről ma már senki nem gondolja, hogy „ingyen” van. A paraszolvencia szinte természetes, ráadásul a szülész-nőgyógyászok jelentős részének – a nagyvárosokban a döntő többségének – van magánpraxisa, vagy dolgozik olyan magánintézményben is, ahol van „komplex terhesgondozás”. Egyes vizsgálatokat a tb nem támogat, illetve akadnak olyan helyzetek, amikor az időfaktor miatt a kismama kénytelen magánszolgáltatóhoz fordulni. Nagyvizit, 2. rész

MTI Plázs

Áttörést hozhat a Down-kór gyógyításában egy új módszer

Amerikai kutatóknak sikerült "kikapcsolniuk" a Down-szindrómát okozó kromoszómát, ami a rendellenesség új gyógymódjához vezethet. A terápia alkalmazásához azonban az áttörést jelentő eredmény ellenére még több éves kutatómunka szükséges.

MTI Plázs

Nagy felfedezést tettek a Down-szindrómával kapcsolatban

Egy agyi fehérje hiánya okozhatja a tanulási és a memóriaproblémákat a Down-szindrómás embereknél. Amikor a kutatók ezt a fehérjét helyreállították Down-kóros egerek agyában, az állatok memóriafunkciói és viselkedése javult.

1 2
Mi és a zsidók állama: mit tanít nekünk, miben hasonlít ránk „az új Közel-Kelet”?

Mi és a zsidók állama: mit tanít nekünk, miben hasonlít ránk „az új Közel-Kelet”?

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Három ügyész, aki a Simonka-ügyön dolgozott, már nincs az ügyészségnél

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Vízágyúval oszlatta a tüntetőket a rendőrség Minszkben

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Vádat emeltek a Trumpnak mérget küldő kanadai nő ellen

Folytatódik a Barátok közt forgatása

Folytatódik a Barátok közt forgatása

A címlapról ajánljuk