szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: A kormányfői kommunikáció szintjére emelkedett a háttérhatalomozással összekötött sorosozás; Kiutáltak egy Down-kóros fiút egy budapesti edzőteremből, máshol viszont tárt karokkal várják; Meghalt Rajhona Ádám; Hosszú Katinka csúnyának tűnő históriába keveredett egy fotóssal.

Nem először vette szájára Orbán Viktor a radikális jobboldal kedvenc toposzát, a háttérhatalmat, de most egy névvel, Soros Györgyével is összekötötte. Bill Clinton minapi Magyarország-bírálatával kapcsolatban megismételte, ami miniszterétől, Lázár Jánostól már elhangzott, hogy "Közép-Európában létezik egy háttérhatalom, ami Soros György nevéhez köthető, és ő az amerikai demokrata párt támogatója is, ezért bár a száj Clintoné, a gondolat Soros Györgyé", aki a muszlim menekültek európai befogadását szorgalmazza. Furcsa volt ezt Orbán Viktortól hallani, akit pályája kezdetén épp Soros György támogatott. Orbán kijelentéseire még Török Gábor politikai elemző is elhúzta a száját, nem is beszélve publicistánkról, Balavány Györgyről, aki nem reméli, hogy Orbánékat racionális vagy bármilyen érvekkel meg lehet győzni arról, hogy nincs értelme annak, amit beszélnek, mert ez épp annyi sikerrel kecsegtet, mint a lapos Földben hívőket eltántorítani hitüktől.

- Mintha egy Jancsó-film szatirikus jelenetei elevenedtek volna meg, amikor letették a Budai Vár lovardájának alapkövét, ami a Budai Vár felújításának első lépése. A gyomnövények között, a tűző napon felsorakozott sajtó és politikai elitcsapat olyan beszédeket hallgathatott végig, amelyek a szocializmusban is megállták volna a helyüket. A beszédek alapján országos várépítési láz következik. Képes riportunkat az eseményről itt nézheti meg, néhány kulcsszereplővel készült videós röpinterjúnkat pedig itt.

- Alaposan megmozgatta a közösségi oldalak közönségét az a Facebookon megjelent hír, hogy más vendégek panasza miatt kiraktak egy Down-szindrómás fiút egy budapesti edzőteremből. Pedig figyeltek arra, hogy szülői felügyelettel járjon "eltüntetni a nagy hasát", olyan időpontokban, mikor kevesen vannak. Így is zavart másokat, a bátyja szerint csak azért, mert más. A konditerem tulajdonosa szerint szó sincs diszkriminációról, csak veszélyesnek tartották a helyzetet, és már megbánták, hogy egyáltalán beengedték. A történet a jelek szerint - szerencsére - nem ért véget, a fiúnak más edzőtermekből felajánlották, hogy járjon hozzájuk.

- Életének 73. évében elhunyt Rajhona Ádám színművész. Hosszan tartó betegség után érte a halál, a Vígszínház saját halottjának tekinti. Rajhona Ádám kiemelkedő jellemábrázoló képességű karakterszínész volt, több mint harminc filmben és tévéjátékban szerepelt, köztük Timár Péter 1985-ben bemutatott Egészséges erotikájában, és sokan emlékezhetnek rá mint az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínészre.

- Ma kiderült, mit mennyiért lehet majd enni Jamie Oliver hamarosan nyíló budapesti olasz éttermében, az ételek közül sokról már étvágygerjesztő fotókat is látni, bár lehet, hogy sokaknak az élvezet ezek megnézésén túl nem terjed majd, hiszen - mondani se kell - egy családnak itt megebédelni nem lesz olcsó.

+1. Ha péntek, akkor heti hírkvíz: tesztelje, mire emlékszik az elmúlt hét híreiből.

A nap képe, nos, sajnálatos módon nem készült el, de úgy érezzük, meg kell mutatnunk, ki lett volna rajta:

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Meghosszabbított hitelmoratórium: összegyűjtöttük, amit eddig tudni lehet

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket