MTI Shake

Lenyelhető, porszemnyi mérőműszert engedélyeztek

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte annak a lenyelhető, apró műszernek a forgalomba hozatalát, amely jelzi a gyógyszer bevételének idejét, vagy a szívműködés szaporaságát a bőrön keresztül. Az új eszköz alapvetően megváltoztathatja a diagnosztikát és a gyógyszeres kezelést egyaránt.

MTI Plázs

Októbertől árusítják Amerikában az otthoni HIV-tesztet

Engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egy vény nélkül megvásárolható otthoni HIV-teszt forgalmazását - jelentették be kedden az Egyesült Államokban. Az OraQuick In-Home gyorsteszt várhatóan októbertől lesz kapható 30 ezer amerikai kiskereskedelmi egységben - közölte a gyártó Orasure. A készlet segítségével az emberek otthonukban ellenőrizhetik esetleges vírusfertőzöttségüket, a nyálteszt 20-40 perc alatt ad eredményt.

hvg.hu Plázs

Hamis rákgyógyszer kerülhetett forgalomba

Az előzetes vizsgálatok szerint nem tartalmaz aktív hatóanyagot az a hamis rákgyógyszer, amelynek amerikai felbukkanása kapcsán az eredeti gyártó adott ki figyelmeztetést. Egyelőre nem tudni, eljutott-e a hamis gyógyszer a betegekhez.

MTI Plázs

Már több százezer nőt érint a műmellbotrány

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA már 2000-ben aggodalmát fejezte ki a francia gyártónak a sóoldattal töltött PIP-implantátumok biztonságosságával kapcsolatban. A vállalat termékei körül immár világszerte több százezer nőt érintő botrány zajlik.

MTI Plázs

Vérrögképződést okozhatnak egyes új fogamzásgátlók

Újraértékeli az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyes viszonylag új, drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerek kockázatát, miután kutatási eredmények arra utalnak, hogy ezek szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint más, alacsony progesztogéntartalmú szereké.

MTI Plázs

Nem biztonságos a melatoninos süti

A gyártónak küldött levelében arra figyelmeztet az amerikai élelmiszerügyi hatóság, az FDA, hogy a melatonint tartalmazó Lazy Larry elnevezésű süti nem biztonságos, ezért lefoglalhatják a boltokban lévő készletet.

MTI Plázs

Az FDA újra elutasította az Avastin alkalmazását a mellráknál

Ismét elutasította az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA tanácsadói testülete szerdán az Avastin elnevezésű szer mellráknál való alkalmazását arra hivatkozva, hogy a világ legnagyobb forgalmú rákgyógyszere kevés előnyt kínál és súlyos mellékhatásai vannak.

MTI Plázs

Amit minden nőnek tudnia kéne a mellimplantátumról

A nőknek tudatában kellene lenniük, hogy bár a mellimplantátumok biztonságosak, nem szólnak egész életre - közölte szerdán az amerikai gyógyszerügyi hatóság, amely e termékek engedélyezését és felügyeletét is ellátja az Egyesült Államokban.

MTI Plázs

Engedélyezték a 3D mammográfiás készüléket

Engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA az első olyan mammográfiás készüléket, amely hétvégi bejelentése szerint háromdimenziós felvételt készít az emlőkről, így könnyebben kiszűrhetik az orvosok a rákos elváltozásokat.

hvg.hu Plázs

Áldását adta a HIV-gyorstesztre az FDA

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA) jóváhagyta az egyszer használatos gyorstesztet, amely 60 másodpercen belül kimutatja a HIV-ellenes antitesteket.

MTI Világ

Megbírságolták a Vöröskeresztet

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA 16 millió dollárra (3,6 milliárd forintra) bírságolta meg az amerikai Vöröskeresztet a vér gyűjtésére és feldolgozására vonatkozó szabályok megsértése miatt.

hvg.hu Tech

Ehetővé tették a gyapotot

A gyapot az emberiség egyik legrégebbi és legfontosabb kultúrnövénye, szálaiból egyebek között farmert és trikót készítenek - amerikai tudósoknak köszönhetően pedig most már ehetővé is vált.

MTI Plázs

Tisztázták az amalgám fogtömést

Biztonságos a higanyt is tartalmazó fogászati amalgám a páciensek számára az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) kedden kibocsátott állásfoglalása szerint.

MTI Plázs

Rákkeltő összetevők az elektromos cigarettában is

Rákkeltő összetevőket találtak az elektromos cigarettákban annak ellenére, hogy a gyártók a hagyományos cigarettánál biztonságosabbnak tüntetik fel terméküket - közölték szerdán az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) illetékesei.

1 2

A címlapról ajánljuk