# Karsai László

Molnár Tamás Nyüzsi

A jó hírnév vélelme

Újabb példa arra, hogy van-e értelme korlátozni a szólásszabadságot: a bíróság szerint nem lehet neonácinak nevezni a Jobbikot.

MTI/Népszabadság Itthon

Neonácinak nevezte a Jobbikot: Karsai pert vesztett első fokon

A Fővárosi Törvényszék – egyelőre nem jogerős ítéletében – elmarasztalta Karsai Lászlót, amiért egy tévéműsorban neonácinak nevezte a Jobbikot - számol be a Népszabadság szombati száma. Karsai meglepőnek tartja az ítéletet, és fellebbezni fog.

Papp László Tamás Itthon

Bizonyítania kell, hogy náci a Jobbik

Nagy mérkőzésre számíthat a Jobbik abban a perben, melyet a párt indított egy nemzetközileg is jegyzett holokauszt-szakértővel szemben, aki egy nyilatkozatában tavaly lenácizta őket. Karsai László tudományos kutatásokkal akarja igazolni, hogy a Jobbik náci jegyeket mutat, viszont jogászok szerint ezt nem a tárgyalóteremben, hanem a szakma fórumain kellene megvitatni. Ráadásul az ítélkezési gyakorlat hektikus, eddig rendszerint a „nácizókat” marasztalták el.

MTI Itthon

Jeszenszky jelenlétében szedték ízekre állításait

A romaemancipáció egy generáció alatt végbemehet, ha mindenki, így a politika, az érintettek és a helyi közösségek megteszik a magukét ennek érdekében - mondta Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, jelenlegi oslói nagykövet a Roma Club Alapítvány első nyilvános konzultációján Budapesten szerdán. Jeszenszky bocsánatot kért, a jegyzetében szereplő, saját bevallása szerint a Wikipediáról is gyűjtött állítások tudományos megalapozottságát pedig a rendezvényen több kutató is cáfolta.

Zubor Zalán Itthon

Ki felelős József Attila haláláért? Szembenézés helyett bűnbakot képzünk

A bűnbakkeresésről és -képzésről tartott előadásokat közel ötven történész a zánkai ifjúsági centrumban, a "Történésztábor" nevű rendezvényen. A rendezvényt megnyitó Pók Attila akadémikus szerint a kérdés ma rendkívül aktuális, hiszen már nemcsak a hétköznapi emberek, hanem a hatalom is jelöl ki bűnbakokat.

Faigl Zoltán - Zubor Zalán Itthon

Mi bizonyítható Csatáry háborús bűneiből?

Csak részben lesznek bizonyíthatóak Csatáry László háborús bűnei – véli a magyarországi leleplezést megkésettnek vélő történészprofesszor, Karsai László, aki a volt csendőrparancsnokot felkutató Efraim Zuroffot „megélhetési nácivadásznak" tartja. A Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője ezzel szemben elfogadhatatlannak tartja, hogy a több tízezer zsidó deportálásának megszervezésében részt vett Csatáry háborítatlanul élhet Budapesten, és kételkedik abban, hogy a hatóságok valóban felelősségre fogják vonni.

MTI Itthon

Karsai László: Zuroff visszaél Wiesenthal nevével

Karsai László, a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszora szerint Efraim Zuroff, a bécsi székhelyű Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi tagintézetének vezetője visszaél az intézmény alapítójának, Simon Wiesenthalnak a nevével.

Roma

A „cigánybűnözés” sulykolásával kezdődött a roma holokauszt

Ma 67 éve, hogy Auschwitzban egyetlen éjszaka alatt több ezer romát megölve felszámolták a cigánytábort. Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja. A koncentrációs- és munkatáborokban, a deportálások és a helyi kivégzések során mintegy félmillió európai roma pusztult el.

Varga László Vélemény

Varga László: Ki felelős a magyar zsidóság kirtásáért? Hozzászólás egy vitához.

A vita valójában arról szól, hogy a német megszállással eleve megpecsételődött-e a magyarországi zsidóság sorsa, vagy az akkori magyar vezetésnek lett volna-e lehetősége megmenteni a vidéki zsidóság jelentős részét? Varga osztja ez utóbbi álláspontot::a magyar közigazgatásban sokan lelkesen közreműködtek a vidék minél gyorsabb és teljesebb zsidótlanításában.

Karsai László Vélemény

Karsai László: A németeknek a zsidók kiirtása mindennél fontosabb volt

Karsai László alábbi cikkében vitatja Ungváry Krisztiánnak azt az állítását, hogy a németeknek 1944-ben fontosak lettek volna a munkába állítható magyar zsidók. Zsidótlanítani akarták Magyarországot, függetlenül katonai érdekeiktől, és ehhez minden segítséget megkaptak a Horthy-Sztójay kormánytól, állítja a neves történész.

hvg.hu Vélemény

Karsai-Ungváry vita: kik a vidéki zsidóság eltűnésének fő felelősei?

Máig kísért a rejtély: miképpen tudták 1944. május 15-től július elejéig, néhány hét leforgása alatt összeszedni, gettókba gyűjteni, bevagonírozni és a haláltáborokba szállítani a vidéken élő, félmilliós lélekszámú magyar zsidóságot? Kit terhel a fő felelősség? A német megszállókat? A Sztójay-kormányt és -adminisztrációt, amiért még a németeknél is lelkesebben küldték a halálba honfitársaikat? Karsai László és Ungváry Krisztián eltérően látják az akkori eseményeket.

Vélemény

Mi történjék a Holokauszt tagadókkal? Kerekasztal-beszélgetés.

A Holokauszt tagadóinak büntetőjogi felelősségre vonása mártírrá teszi őket, ugyanakkor semmiféle problémát nem old meg; a nyugati példák is ezt mutatják – egyebek mellett ez hangzott el azon a szerda esti budapesti kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Fundamentum című emberi jogi folyóirat szerkesztősége jegyzett. A beszélgetésbe érdekes színt vitt a közönség soraiban megjelent, magát Holocaust-relativizálónak meghatározó Polgár Tamás, alisas Tomcat hozzászólása. Karsai-Polgár vita a Soáról a láthatáron.

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Rablás Nagybörzsönyben: ököllel ütötte és fojtogatta a fogyatékkal élőt a támadó

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Fotópárbaj rengeteg képpel: a Huawei legjobb telefonját küldtük a legütősebb iPhone ellen

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?

Miért kötelező sportolóknak A vezércsel című film?

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Zseniális reklám az 1930-as évekből az autók áramvonalasságáról

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

A címlapról ajánljuk