MTI Gazdaság

Alagutat épít a kormány a Parlamenttől a Kossuth tér alatt

Döntött a kormány a fővárosi Kossuth téren álló épületek felújításával kapcsolatban: a volt MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, és alagúton összekötik az Országházzal. Támogatják a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítását is.

hvg.hu Kult

Gyorsított videón nézheti végig a Kossuth tér felújítását

Két napja jelent meg az a timelapse videó, amelyen a Kossuth tér két évig tartó felújítását nézhetjük végig mindössze két perc alatt. Mielőtt megnézné, a Youtube-lejátszót állítsa 720-as HD-felbontásúra, úgy sokkal élvezhetőbb!

hvg.hu Kult

Raktárban porosodik a kommunizmus áldozata

A Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát 1947. február 25-én a hurcolták el a szovjetek a Gulágra, 2000 óta emiatt tartjuk e napon a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. A politikus szobrát azonban szerdán nem tudták megkoszorúzni. Korábban a Kossuth téren állt, a felújítás miatt eltűnt, ma állítólag egy raktárban van.

hvg.hu Itthon

Orbán: új korszak kezdődik

Egy új kor kezdetének nevezte a Kossuth téren Tisza István szobrának felállítását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő szerint Tisza mindig is a magyarok érdekeit védte, és hitt a munka oldalán álló nemzeti párt létezésében.

MTI / hvg.hu Ingatlan

Wachsler: egy védett fát sem vágtak ki a Kossuth téren

A kormányhivatal nem hibázott akkor, amikor engedélyezte a Kossuth tér felújítása miatt a fakivágást, állítja a felújítást végző program igazgatója, Wachsler Tamás, aki szerint a téren egyébként sem volt egyetlen védett fa sem. Wachsler szerint a civilek túl későn fellebbeztek, miközben tavalyi sajtóhírekből tudható, hogy a rajtaütésszerű fakivágás miatt erre nem is volt módjuk.

Konok Péter Nyüzsi

Kossuth tér visszatér

Az avatott szakértők elismerően hümmögnek, a laikusok lelkendeznek az átépítés eredményétől. Szerzőnk kipillantott Kossuth téri munkahelyének ablakán, és korántsem volt elragadtatva a látványtól.

BI Kult

A nemzet félkész terét avatják fel Orbánék

Az új Kossuth tér nagyon jól néz ki, kiemeli az Országház épületét, és még szürreális pára is gomolyog időnként a grántikövek közül, de koránt sincs kész. Szombattól felhúzzák a hatalmas trikolórt a gigatüskére, és lebontják a kerítéseket.

hvg.hu Nagyítás

Íme, a megújult Kossuth tér – Nagyítás-fotógaléria

Ilyen lett az új Kossuth tér, amelyet szombattól az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok vehetnek birtokba. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein a nyári melegben párásítóberendezések hűsítik a levegőt. Megújult és a végleges helyén áll József Attila szobra és a Rákóczi-emlékmű, a Kossuth-szoborcsoport főalakja már a helyére került, a következő hónap feladata a nyolc mellékalak elhelyezése lesz. Öntés alatt áll az Andrássy- és a Tisza István-szobor, amelyek a tervek szerint május végére foglalhatják el végső helyüket a már elkészült talapzatukon. Az új országzászló a tér közepén kapott helyet: a 33 méter magas, tűhegyes árbocon egy 28 négyzetméteres zászló fog lobogni, az Országház felújított homlokzatának látványát visszatükröző vízfelület gazdagítja majd, s akadályozza meg a térre történő behajtást; a villamos kivételével teljes mértékben megszűnik az átmenő forgalom. Wachsler Tamás beszámolója szerint a több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelületből 11 ezer 800 négyzetmétert borít gyepszőnyeg. A parkosított részeken 133 fát és 92 ezer darab cserjét ültettek. Az építkezés során 50 ezer köbméter betont öntöttek be, a mélygarázs kialakításához 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, a térrendezéssel még további 40 ezret. Háromezer tonna betonacélt használtak fel, 150 km elektromos kábelt és 3 km víziközmű-vezetéket fektettek le. Több mint ötszáz kamion szállította a 24 ezer tonna kőelemet, összesen 2,5 millió darab térburkoló követ raktak le a munkások.

hvg.hu Itthon

Így néz ki most a feltúrt Kossuth tér - fotók

Fotókat tett közzé a Kossuth tér átépítésének jelenlegi munkálatairól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely felidézte, hogy az átadás után megszűnik a téren a járműforgalom, a 2-es villamos pedig más nyomvonalon jár majd.

hvg.hu Itthon

Megfulladhat, ha Lipótvárosban él?

A Kossuth tér lezárásával az ottani forgalom már Lipótváros kis utcáit terheli, így az ott lakóknak elviselhetetlen szmogban és zajban kell élniük, a káros anyagok koncentrációja – még a lakásokban is – nyolc-kilencszerese a megengedett értékhatárnak – írja a Lipótvárosunk civil kezdeményezés a hvg.hu korábbi cikkéhez fűzött levelében.

hvg.hu Itthon

Dacolnak a téllel a Kossuth téren

A Kossuth téren a föld alatti létesítmények szinte kész vannak, a terület felére már lerakták a burkolatot, időarányosan halad a felújítás – mondta Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője az InfoRádiónak. A télies időjárás szerinte nem akadályozhatja majd a beruházást, amit március 14-re be kell fejezni.

MTI Itthon

Október 23-án nem vonják fel a magyar zászlót a Parlament előtt

A Kossuth téri munkálatok befejezéséig, várhatóan 2014. március 15-ig nem lesz nemzeti ünnepi zászlófelvonás, így október 23-án sem vonják fel a nemzeti lobogót a Parlament előtt - derült ki az augusztus 20-ai tisztavatásra készült háttéranyagból.

Itthon

Fotó: Így fog kinézni a Parlament előtti szobor

Lezárult a felújítás alatt álló Kossuth tér első szoborpályázata. A nyertes az Engler András, Polgár Botond és Meszlényi János vezette Bencsik Alkotóközösség. Az Országgyűlés Hivatala által közreadott képen a nyetes pályamű, Andrássy Gyula lovas szobrának életnagyságú gipsz mintája látható. 2014 májusára kell elkészülnie a monumentális bronz lovas szobornak, majd 2015 decemberére a hozzá tartozó két szoborcsoport eredetivel megegyező másolatának, amelyek a Kossuth téren állnak majd.

MTI Itthon

Kiírták a pályázatot a Kossuth téri Tisza-szoborra

A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként kiírták a pályázatot Tisza István szobrára, a közel ötméteres bronz alkotás és az azt övező szoborcsoport eredeti helyére, a Parlament északi oldalán lévő parkba kerül, ahol korábban Károlyi Mihály emlékműve állt.

MTI Itthon

Kiírták a pályázatot a Kossuth téri Andrássy-szoborra

A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként kiírták a pályázatot az Andrássy-lovasszoborra; az 1906-ban leleplezett bronz alkotás mása 2014 tavaszára készülhet el és eredeti helyén, a Parlament déli oldalán állítják majd fel - mondta az MTI-nek Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője.

hvg.hu Itthon

Csak egy szobor maradhat: ilyen lesz az új Kossuth tér

Csak a Rákóczi-szobor maradhat, a Kossuth tér többi szobrának mennie kell, helyettük Andrássy Gyula, Tisza István és Kossuth Lajos szobrát állítják fel, de mindhármat újra el kell készíteni. A tér teljes átszabása 23,8 milliárdba kerül - írja a Népszabadság.

1 2
Amerikai külügyminiszter a magyar helyzetről: Az autokraták veszélyhelyzetben agresszívvá válnak

Amerikai külügyminiszter a magyar helyzetről: Az autokraták veszélyhelyzetben agresszívvá válnak

Két új fülesen is dolgozhatnak az Apple-nél, az egyik egy telefon árába kerül

Két új fülesen is dolgozhatnak az Apple-nél, az egyik egy telefon árába kerül

Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

Fertőtlenítőszert hamisító bandát kaptak el Budapesten

Fertőtlenítőszert hamisító bandát kaptak el Budapesten

Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Itt az idei magyar nyárigumiteszt eredménye

Félreérthetetlenül üzent Orbánnak is az Európa Tanács főtitkára

Félreérthetetlenül üzent Orbánnak is az Európa Tanács főtitkára

Különleges kiállítás a karantén napjaira – zsidó kiválóságok

Különleges kiállítás a karantén napjaira – zsidó kiválóságok

Könnygázzal tartotta vissza Bolívia a saját polgárait a határon, nehogy hazamenjenek

Könnygázzal tartotta vissza Bolívia a saját polgárait a határon, nehogy hazamenjenek

A címlapról ajánljuk