Máriás Leonárd Gazdaság

Orbánnak újabb Széll Kálmán-tervet kellene bevetnie

Még a kormány számára is nehezen követhető, hogy a költségvetési deficit három százalék alá vitele mekkora erőfeszítést követelhet az országtól. A hivatalos tájékoztatás szerint könnyedén megoldható lesz az újabb megszorítás, de Brüsszel elvárásai alapján legalább a háromszorosára lenne szükség annak, amit a kabinet mond. Az újabb kiigazítással a tavaly megkezdett Széll Kálmán-terv jövőre meghaladhatja a 2000 milliárd forintot.

MTI Gazdaság

VG: több léket is kapott a Széll Kálmán-terv

A tavaly év végi határidő helyett a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatának lezárása 2013 szilveszterére csúszik át, miközben a nyugdíjkiadásokkal kapcsolatos intézkedéseknél 42 milliárd forintos megtakarítást tervezett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2012-re - írja a Világgazdaság szerdán.

hvg.hu Gazdaság

Banai: nincs esély radikális adóemelésre

Nem lát további radikális adóemelésre esélyt a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára. Így az egészségügy talpra állításához szerinte struktúraváltás és a gyógyszertámogatások szűkítése szükséges.

MTI Itthon

Büdzsé-módosítás: tömeges elszegényedéstől tart az MSZP

Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások következményeként a kormánynak a Széll Kálmán-tervet és a konvergenciaprogramot is módosítania kell majd, ami újabb, a nyugdíjasokat sújtó megszorításokat vetít előre.

hvg.hu Gazdaság

Orbán volt minisztere szerint rosszul csinálja a kormány

A gazdasági növekedés stagnálására számít Chikán Attila közgazdász, volt gazdasági miniszter, aki szerint a jelenleginél összehangoltabb gazdaság- és társadalompolitikára lenne szükség. Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a korábban bírált Széll Kálmán-tervre ma már úgy tekintenek, hogy ha az elképzelések fele megvalósulna, az már jó lenne.

hvg.hu Gazdaság

Kapituláció után: Orbán sokat fizethet az IMF-EU-hitelért

Amennyiben az Orbán-kabinet valóban meg akar állapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal, kénytelen lesz feladni a „függetlenséget” és teljesíteni a feltételeiket. Ha így alakul, Orbán Viktornak, aki többek között éppen a két nemzetközi szervezet ellen hirdetett szabadságharcot, lesz bőven elszámolni valója, hiszen a tavalyi szakítás óta több alkalommal illették kritikával a magyar gazdaságpolitikát. Emiatt esélyes, hogy több eddigi intézkedésében irányt kell váltania, vagy legalábbis eukonformmá kell tennie őket.

Bogár Zsolt - Kósa András Gazdaság

Oszkó: „Egy gyorsnaszádot könnyebb sziklának vinni”

Hiába ismeri fel az Orbán-kormány a problémákat, rendre rossz irányba fordul a megoldásokkal – mondta a hvg.hu-nak Oszkó Péter, aki szerint a „magyar különutasságról” folyton bebizonyosodik, hogy káros következményekkel jár. Gyurcsány politikai hiperaktivitását a Bajnai-kormány pénzügyminisztere kontraproduktívnak nevezi. Bár sokan biztatják, egyáltalán nincs kedve visszatérni a politikába. Bevallása szerint elégedett azzal, amit egy OTP-s cégben jelenleg végez.

hvg.hu Gazdaság

Varga: észrevétlenül építünk le a közszférában

"A kormány első periódusa a tűzoltás időszaka volt, ezután következik a strukturális váltás, majd „reméljük 2013-14-ben a stabilitás fogja jellemezni a gazdaságpolitikát” - mondta Varga Mihály a Budapesti Gazdasági Fórum 2011 című konferencia kerekasztal-beszélgetésén csütörtökön.

Neizer Anita Gazdaság

Gyógyszer: elkészült az újabb megszorító csomag

Kitalálta az egészségügyi államtitkárság, hogyan takarítja meg jövőre a Széll Kálmán-tervben előírt 83 milliárd forintot. A krónikus tüdőbetegeknek többek között le kell szokniuk a dohányzásról, különben ezrekkel többe kerül a gyógyszerük. A csomagnak köszönhetően számos patika csődbe mehet, ezért a kormány a gyógyszertárláncokkal fizettetné ki a finanszírozási nehézségekkel küszködő patikák hiányát.

MTI / hvg.hu Gazdaság

A diákok is megússzák a Széll Kálmán-tervet

Megmarad az öregségi nyugdíjasok, a diákok és a 6 éven aluli gyerekek utazási kedvezménye is - idézte a Magyar Nemzet szombati számában Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára Hír Televíziónak adott nyilatkozatát.

hvg.hu Gazdaság

Varga: gondok vannak a Széll Kálmán-tervvel

Varga Mihály szerint a Széll Kálmán-terv megvalósításában 50 százalék felett van a kormány, de messze attól, amit tervezett. A kormánynak beszerzési stopot kell bevezetnie a közszférában, és leépítések is lesznek - mondta a 49. Közgazdász-vándorgyűlésen a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga szerint még nem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz az egykulcsos szja-rendszer bevezetése, és messze elmarad a foglalkoztatás bővítése attól, amit a kormány várt.

Neizer Anita Itthon

Milyen mellékhatása lesz a gyógyszerárváltozásnak?

Nem tudni egyelőre, milyen hatásokkal jár az új, szigorúbb gyógyszertámogatási rendszer. Az amúgy is eladósodott patikusok amiatt aggódnak, hogy nem tudják eladni jelenlegi készleteiket. A háziorvosok szerint pedig tumultus lehet a rendelőkben amiatt, mert csak a patikában derül ki, hogy drágább lett a megszokott gyógyszer, vagy mert az olcsóbb készítnény egyik közeli patikában sem kapható.

hvg.hu Napi merítés

"Zsákutcában a magyar költségvetés"

A jelenlegi kormány nem csak a költségvetés helyzetére vonatkozó részletes tájékoztatások rendszerét szüntette meg, hanem felszámolta az áttekinthető költségvetés- és adótörvény-alkotás folyamatát is. Már a saját maga által megszabott határidőkhöz képest is késésben van a kabinet és még most is csak részleteket ismerhetett meg a nyilvánosság - olvasható a Haza és haladás blogon.

Bogár Zsolt Hazai gazdaság

"Ősellenség csak idén tavasszal lett" - interjú Oblath Gáborral

Az államadósság elleni ádáz küzdelem alapvetően kommunikációs ügy – mondja Oblath Gábor, a Költségvetési Tanács egykori tagja, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, aki szerint az adósság csupán azt követően került a célkeresztbe, hogy Matolcsy György „új gazdaságpolitikájáról” kiderült, nem jelentkeznek a pozitív hatásai. Oblath szerint az ország 2012-ben fájdalmas kiigazítás elé néz, mert a 2,5 százalékos deficitcélhoz ragaszkodni kell, a devizahiteleseket sújtó árfolyamproblémát pedig egy mély levegőt véve a jegybank devizatartalékait is bevonva kéne megoldani.

hvg.hu Gazdaság

A hét, amikor savanyú csokival vártuk az újabb Orbán-diétát

Felaprózva, több szereplős felállásban adagolja a kormány, milyen adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel ellensúlyozza a vártnál lassabb gazdasági növekedést, ami sokak szerint a Matolcsy-féle gazdaságpolitika kudarca. Egy biztos, kemény időszak elé néz Magyarország: életbe léptek a közmunka katonás szabályai, csökkent az álláskeresési járadék ideje, keveseknek jut álláskeresési segély, a csokik savanyúbbak, a chipsek pedig sótlanabbak lesznek. Viszont épül egy komplett új falunk Ócsa közelében.

hvg.hu Gazdaság

Mit jelenthet be Orbán a negyedik csomagban?

Alakul az újabb Orbán-csomag, melynek keretében részben a megkezdett megszorításokat folytatja, részben további megszorításokat vezet be a kormány. Elmaradhat a személyi jövedelemadócsökkentés, emelkedhetnek a jövedéki adók és a szerencsejátékadó. Az áfabehajtás javításával is szert tehet pluszbevételre a kormány, és folytatódhat a Széll Kálmán-tervben megkezdett kiadáscsökkentés.

hvg.hu Gazdaság

Kemény megszorítások jöhetnek a Matolcsy-recept buktája után

Kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat és/vagy növelni az adókat a kormány, ha gyenge marad a gazdasági növekedésünk. Márpedig a legfrissebb magyar GDP-adat - 0 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest - azt mutatja, hogy a magyar gazdaság növekedése gyakorlatilag megállt. Így könnyen lehet, hogy a Széll Kálmán-terv jövő évre tervezett, 550 milliárd forintos kiigazítása mellé újabb pár száz milliárdos csomagot kapunk.

hvg.hu Gazdaság

Adósságválság: az elsők között kaszabolnak le minket, ha baj lesz

Eddig egész jól megúsztuk a piaci pánikot, de a helyzet azt mutatja, hogy egy mélyebb pánikhullámban mi lennénk az elsők a környéken, akiket megbüntetne a piac. Magyarországot például Romániánál is jóval kockázatosabbnak tartják, egy komoly gazdasági visszaesés ugyanis tönkrevághatja a kormány növekedésre alapozott adósságcsökkentő terveit, és veszélybe kerülhet a tervezett kiigazítás is.

1 2 3 4 5 6 7
Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

115 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Hatóság a BKV-t és a BKK-t

115 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Hatóság a BKV-t és a BKK-t

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Visszavonul Juhász Roland

Visszavonul Juhász Roland

Trump 25 százalékos vámmal fenyegeti Európát

Trump 25 százalékos vámmal fenyegeti Európát

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 90 napra felfüggesztette Aján Tamás elnököt

Semmitmondó választ adott a külügy arra, miért nem épül még a trieszti kikötő

Semmitmondó választ adott a külügy arra, miért nem épül még a trieszti kikötő

Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de szexet nem ígér

Schobert Norbert akkor sem hagyná el a feleségét, ha 90 kiló lenne, de szexet nem ígér

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Tóta W.: Mivan? Mivan? Mivan? – Karácsony-interjú köztévé módra

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

Felfoghatatlan összeg ment el tavaly mobilappokra

A címlapról ajánljuk