#Szarajevó

MTI Shake

Golyóval a fejében játszotta végig a mérkőzést

Dusko Krtalica kapus észre sem vette, hogy fejbe lőtték: a szarajevói mérkőzés alatt fejsérülésre panaszkodott ugyan, de azt hitte, hogy csak beütötte a fejét a kapufába. Kiderült, hogy a meccs idején három lakoldalom is volt a közelben, és az egyik lagzin leadott örömlövés találta fejbe az 51 éves sportolót.

MTI Világ

A legsúlyosabb háborús büntetést kapta a grbavicai rém

A háborús bűncselekményekért kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, 45 év szabadságvesztéssel sújtották pénteken Szarajevóban a szerb Veselin Vlahovicot, aki az 1992-1995-ös boszniai háborúban követett el emberiesség elleni bűntetteket.

MTI Bűnügy

Szarajevóban fogtak el egy magyar tolvajt

Szarajevóban fogtak el egy kiskőrösi férfit, aki ellen korábban lopás és kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt adott ki európai elfogatóparancsot a rendőrség - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

MTI Világ

Szadista nőt ítéltek el háborús bűnök miatt Szarajevóban

Öt év börtönbüntetésre ítélt pénteken a háborús bűnökkel foglalkozó szarajevói bíróság egy boszniai horvát nőt az 1992-95 közötti háborúban szerb civilek ellen elkövetett bűncselekményeiért. A 40 éves Albina Terzic egyike azon néhány nőnek, akit a boszniai igazságszolgáltatás háborús bűncselekményekkel vádolt meg, és a második, akit elítéltek ilyen vádakban. "A gyanúsított elismerte, hogy embertelenül bánt hadifoglyokkal" - mondta Saban Maksumic bíró.

hvg.hu Kult

Jim Jarmusch is tanít Tarr Béla szarajevói iskolájában

Filmes akadémiát nyit Szarajevóban Tarr Béla filmrendező, ahol vendégoktatóként nagyhírű filmkészítők tartanak órákat - adta hírül a Variety. A tandíj évi 19 ezer dollár lesz. Tavasszal még horvátországi filmes akadémia nyitásáról volt szó.

MTI Világ

A kereszténységet félti Szarajevóban a szerb ortodox pátriárka

Irinej szerbiai ortodox pátriárka szerint a kereszténység "veszélyben van" Szarajevóban, mert a boszniai fővárosban a szerbek lakosságaránya jelentősen csökkent. Az egyházfő erről abban a nyilatkozatában beszélt, amelyet a boszniai szerb közszolgálati televíziónak adott. Irinej a Szent Egyed katolikus közösség szarajevói találkozóján vett részt az előző napokban.

MTI Világ

Aprópénzt ítéltek meg kártérítésként Szarajevó ostromáért

Az áldozatok családtagjainak fizetendő kártérítésre kötelezte a boszniai Szerb Köztársaság hatóságait a hágai székhelyű ENSZ-törvényszék korábbi büntető ítéleteire hivatkozva egy szarajevói bíróság, amiért a múlt század kilencvenes éveiben pusztító háború idején a szerbek 44 hónapon át ágyúzták és lőtték Szarajevót.

MTI Gazdaság

Begyűrűzött a Malév-csőd a szarajevói reptérre

Forgalomcsökkenést okozott a Malév-járatok februári beszüntetése a szarajevói nemzetközi repülőtéren. A boszniai főváros légikikötője hat százalékkal kevesebb utast jegyzett az idei év első hét hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - olvasható az Oslobodjenje boszniai napilap internetes kiadásában.

hvg.hu Itthon

Magyar katonákra támadtak Szarajevóban

Három magyar EUFOR-katona sebesült meg vasárnap este Szarajevóban, amikor bosnyák futballhuligánok támadtak rájuk. A HVG diplomáciai forrásból származó értesülései szerint a tömegverekedés – amelybe 6-8 magyar katona keveredett bele – a boszniai főváros központjában, a Bascsarsiján tört ki, s a támadás oka volt, hogy a feltüzelt fiatalok bolgároknak nézték honfitársainkat.

MTI Kult

Angelina Jolie elment Szarajevóba a díszpolgári címéért

Hivatalosan is Szarajevó díszpolgára lett Angelina Jolie amerikai színész-rendező, aki a bosznia-hercegovinai főváros filmfesztiválján vette át az országban 1992 és 1995 között zajló háborúról szóló filmjének elismeréséül szolgáló címet.

MTI Világ

Négyszázezer boszniai nem tért haza a háború után

Bosznia-Hercegovinába 1,1 millió menekült tért haza a háború 1995-ös befejezése óta, de becslések szerint 400 ezer társuk továbbra is külföldön él - közölte kedden a szarajevói emberi jogi és menekültügyi minisztérium.

MTI Világ

Hó borítja Szarajevót

Hó borította be hétfő reggelre a bosznia-hercegovinai fővárost, Szarajevót: ötven éve nem volt példa arra, hogy a leesett hó meg is maradt.

MTI Világ

Angelina Jolie Szarajevó díszpolgára lett

A bosznia-hercegovinai főváros díszpolgárává jelölték Angelina Jolie amerikai színész-rendezőt, aki legújabb filmjében rendezőként az országban 1992 és 1995 között zajló etnikai tisztogatást mutatta be - jelentették be a szarajevói városháza illetékesei hétfőn.

MTI Kult

Virtuális múzeum nyílik Szarajevó ostromáról

Hogyan élték túl az emberek a modernkori történelem leghosszabb ostromát, a Szarajevóra zúduló támadást 1992 és 1995 között a boszniai háborúban – ezt tudhatják meg egy pénteken nyíló internetes múzeum látogatói.

1 2 3 4 5
Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Bestiális erő – mondja az Nvidia az új szerverprocesszoráról

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

Különleges megoldást talált ki a Xiaomi, hogy lehűtse az összecsukható Mi Mix Foldot

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

És akkor a járvány tetőzik, mi pedig teraszozhatunk

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Soron kívül oltatta be magát, megbüntették a volt perui elnököt

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

A címlapról ajánljuk