#alkotmánytervezet

MTI Világ

Holnap kezdődik a népszavazás az új egyiptomi alkotmányról

Egyiptomban több mint 52 millió választó járulhat az urnákhoz kedden és szerdán, hogy döntsenek az észak-afrikai ország alkotmánytervezetéről. Az új alaptörvény több jogot biztosítana az állampolgároknak, ugyanakkor a jogvédők szerint különféle előjogokkal ruházná fel az egyébként is befolyásos egyiptomi hadsereget.

MTI Világ

Világiasabb lehet az új egyiptomi alkotmány

Az egyiptomi alkotmányozó tanács Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnök elé terjesztette kedden az új alkotmánytervezetet, amely a korábbinál világiasabb jellegű, és bővíti a Mohamed Murszi iszlamista elnököt hatalomból eltávolító hadsereg hatáskörét.

MTI Itthon

Selmeczi: az Együtt 2014 veszélyes a családokra

Minden magyar családra nézve veszélyesnek tartja a Fidesz az Együtt 2014 választói mozgalom alkotmánytervezetét, mert az utat nyitna az ország újbóli eladósítása előtt, és ismét lehetőséget adna általános ingatlanadó bevezetésére - mondta a kormánypárt szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Kevés embert tudott mozgósítani mára az egyiptomi ellenzék

Nem sikerült nagy tömegeket mozgósítania Egyiptomban az ellenzéknek kedden a népszavazás alatt álló alkotmánytervezet bírálására: Kairóban az elnöki palota előtt az AFP hírügynökség újságírójának becslése szerint kétezren, a Tahrír téren néhány százan gyűltek össze a tömegtüntetésnek szánt rendezvényen.

MTI Világ

Szabálytalanságok kísérték az egyiptomi népszavazást

Súlyosabb erőszak nélkül zajlott a népszavazás szombaton Egyiptomban az új alkotmány tervezetéről. A szavazóhelyiségek a tervezettnél két órával később, helyi idő szerint este kilenc órakor (magyar idő szerint este nyolckor) zártak.

Csizmadia Ervin Vélemény

Csizmadia Ervin: Elfekvő alkotmánytervezetek, hol vagytok?

Nyilvánosságra került Petrétei József egykori igazságügyi miniszter 2006-os alkotmánytervezete. Az elmúlt 20 évben nem sok készülő alkotmányszöveg-tervezetet láttunk, s fogalmunk sincs róla, melyik kormány mit tett alkotmányozási tervei valóra váltására. Ideje lenne a fellelhető alkotmányozási háttéranyagokból adatbázist készíteni. Csizmadia Ervin (Méltányosság Politikaelemző Központ) írása.

Hírszerző/FH Itthon

Nincs meg a Gyurcsány-kormány idején készített alkotmánytervezet

Az igazságügyi tárcánál a Magyar Hírlap kérésére próbálták megkeresni a dokumentumot, ám az irattárban nem találták meg. 2006-ban a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet kezdeményezte az irat nyilvánosságra hozatalát, de Petrétei József nem adta ki az alkotmánytervezetet.

HVG Itthon

Alkotmánytervezet: alkotmányos államcsíny

A koalíció egyre vadabb ötletekkel áll elő az Alkotmánybírósággal kapcsolatosan – áll a HVG csütörtökön megjelenő számának alkotmányozásról szóló elemzésében.

Fürjes Judit Vélemény

Jávor Béla: „A politika nem csak a lehetőséggel élés könyörtelensége"

Bismarck mondta 1867-ben, hogy a politika a lehetőségek művészete, tehát nemcsak a lehetőséggel élés könyörtelensége, de művészet is. A művészet pedig kultúra, stílus és katarzis együtt. Deák Ferenc óta a mai napig – Antall József rövid miniszterelnökségét leszámítva – hiányzik a magyar politikából és a magyar politikusokból a művészet – nyilatkozta többek között a hvg.hu-nak Jávor Béla ügyvéd, író, a jobboldali értelmiségieket tömörítő Nemzeti Kör tagja.

Elek István Vélemény

Elek István: Illegitim alkotmányozási kaland

Nem az ellenzéki pártok tartoznak magyarázattal, hogy miért nem vesznek részt a most zajló alkotmányozási folyamatban, hanem a kormánypártok, hogy miért bocsátkoztak bele ebbe az illegitim alkotmányozási kalandba. Miért kísérelik meg egy közösnek szánt norma- és szabályrendszer paragrafusokba foglalását, amelyet az ellenzéki pártok nélkül készítettek elő, és az LMP és az MSZP távollétében vitatnak meg?

hvg.hu Itthon

Finom fideszes bírálat az új alkotmányjavaslatnak

A Fidesz által javasolt alkotmánytervezet preambuluma a Magyarország náci megszállásával kezdődő negyvenhat évet a magyar történelmen belüli idegen testként kezeli. Az 1944. március 19-i határvonal jogosságáról kérdeztünk fideszes politikusokat.

hvg.hu Itthon

Életmódválasztásban is segít a Fidesz

A kormány tervezett vagy már bevezetett egyes intézkedései – például az egészségügyben – új területeken érinthetik a magánéletet, a magánszférát. Alkotmányjogászok szerint a Fidesz társadalomképének az új alaptörvény-tervezetben való megjelenése kockázatokat hordozhat.

Pelle János Vélemény

Pokol Béla: Az állam legyen erős és ütőképes

Az „erős állam” helyreállításának, illetve megteremtésének igénye jut kifejezésre az új alkotmány tervezetében is, melyet a parlamenti képviselők kétharmados többsége április végén tervez elfogadni. Pokol Béla politológus, az ELTE jogi karának vállaltan jobboldali professzora nemcsak hogy egyetért az erős, csak az ellenzék és a szabad sajtó által korlátozott hatalom megteremtésével, de még lennének hozzá ötletei is.

InfoRádió Itthon

Vecsési: megbélyegző és hiányos az alkotmánytervezet

A kormánypárti alkotmánytervezetben a magyar állam - Franciaországgal ellentétben például - nem vállal kötelezettséget arra, hogy lakáshoz juttatja a hajléktalanokat. A koncepció szerint erre csak "törekedni" kell. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke ezt komoly hiányosságnak tartja, szerinte a tervezet megbélyegzi az önhibájukból szegénysorba került embereket.

1 2
Rákos a Blink-182 zenésze

Rákos a Blink-182 zenésze

Fontos frissítés jön a Google Drive-hoz, elérhetetlenné válhatnak a régebben megosztott fájlok

Fontos frissítés jön a Google Drive-hoz, elérhetetlenné válhatnak a régebben megosztott fájlok

Mobillal működő távírót épített 96 éves nagymamájának egy feltaláló

Mobillal működő távírót épített 96 éves nagymamájának egy feltaláló

Közleményben utalt rá a Budapest Airport, hogy eszük ágában sincs eladni a repteret

Közleményben utalt rá a Budapest Airport, hogy eszük ágában sincs eladni a repteret

A magyar ultrák figyelmeztetnek: el kell takarni a Németországban büntetendő tetoválásokat

A magyar ultrák figyelmeztetnek: el kell takarni a Németországban büntetendő tetoválásokat

Szijjártó és Orbán posztjai alá ezrével kommentelik a szivárványszínű zászlókat

Szijjártó és Orbán posztjai alá ezrével kommentelik a szivárványszínű zászlókat

A MÁV sebességkorlátozást vezet be a Balatonnál, ahol Mészáros Lőrinc és veje dolgoztak

A MÁV sebességkorlátozást vezet be a Balatonnál, ahol Mészáros Lőrinc és veje dolgoztak

Önnél sincs térerő? Lassú a net? Országszerte valami gond van a Telekom mobilhálózatával

Önnél sincs térerő? Lassú a net? Országszerte valami gond van a Telekom mobilhálózatával

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával