#gyermekelhelyezés

MTI Itthon

Bevezetné a „köztudomású tényeket” a Kúria

A gyerektartási perek felgyorsítása érdekében arról lenne szó, hogy elfogadnak bizonyos egyértelmű álláspontokat, minthogy a gyermekek alapszükséglete az életkorral növekszik. Nem kellene ezekről minden esetben külön eljárást folytatni.

HVG Itthon

Változás jön a válás utáni gyerekelhelyezésben?

Ki a jobb szülő? – abszurd módon erről kellene döntenie a bíróságnak a gyerekelhelyezési perekben. Az Európa Tanács inkább a váltott elhelyezés törvénybe iktatását szorgalmazza – írja az e heti HVG.

hvg.hu Itthon

Szabadon engedték Bandika apját, azt mondja, lelkifurdalása van

A férfi két évig rejtegette Dominikán a kisfiát az anyja elől, miután egy láthatás alkalmával elrabolta. Fetter András most azt mondta, főként amiatt érez lelkiismeret-furdalást, hogy amíg ő őrizetben volt, Bandikának egy gyermekotthonban kellett töltenie az időt.

hvg.hu Itthon

Fordulat Bora Borán - meglépett az apa a gyerekkel

Ma kellett volna átadni a hatéves kisfiút magyar édesanyjának, ehelyett a franciai-koreai apa megüzente: fellebbezett a bíróság döntése ellen, a gyereket pedig elvitte a szigetről. Közben a Mandiner felvette a kapcsolatot az apával, Soo Il Lee-vel, és az ügy dokumentumai alapján azt írják, semmi sem igaz a Bora Borán rekedt nő magyar sajtóban elterjedt történetéből. A hvg.hu úgy tudja, szó sincs arról, hogy az apa nem akarná az anyának átadni a gyereket, de még nagyjából fél napig nála lehet a kicsi.

hvg.hu Itthon

Ivott, gyógyszerezett és pszichiátrián kezelték a 8 éves lányát megölő nőt

Ivott, gyógyszereket szedett és pszichiátrián is kezelték azt a 41 éves nőt, aki a gyanú szerint megölte 8 éves kislányát egy tatai panzióban. Megesett az is, hogy részegen vitte oviba Laurát. 2012-ben a bíróság az anya javára ítélt egy gyermekelhelyezési perben, ennek ellenére az elmúlt három évben nem sok időt töltöttek együtt a kislány apja szerint. A nő késsel és kötéllel ölhette meg Laurát egy tatai panzióban, az apa reménykedik benne, hogy előtte legalább gyógyszerrel elkábította a gyermeket.

hvg.hu Itthon

Rendőrök találtak rá a kórházból elemelt 3 napos újszülöttre

Vasárnap elhozta egy győri kórházból újszülöttjét egy 32 éves anya, pedig gyermekelhelyezési eljárás miatt ezt nem tehette volna meg. A rendőrök a városban találtak rá a zavart anyára és a kihűlt újszülöttre. Mentők vitték őket vissza a kórházba.

Gergely Zsófia Itthon

"Már úgy volt, hogy elviszik a gyerekeket"

Mégsem Ausztráliában fog eldőlni egy 4 éves magyar kislány és öccse sorsa, mert több mint kétéves huzavona után úgy döntött a Kúria, hogy édesanyjukkal maradhatnak Magyarországon. Már megvolt a pontos dátum, amikor a két gyereket – akár hatósági biztosítással – elviszik a kivándorolt apjukhoz, de végül a bíróság valószínűleg precedenssé váló ítéletet hozott: a gyerekek érdeke minden más törvényi rendelkezést felülír. A hvg.hu által feltárt családjogi történet utolsó felvonása.

hvg.hu Világ

Visszatoloncolják Magyarországra az anyja által elhagyott egyéves babát

Magyar bevándorló anyja kéthetes korában ismerőseire hagyta a babát Leicesterben. Angliában a hatóságok gondjaikba vették, gondozót jelöltek ki a számára. Egy kinti bíróság most úgy döntött, hogy hazaküldi Magyarországra a babát, akiért időközben az anyja is harcot indított.

Gergely Zsófia Itthon

„És ez az anyapárti bíróság?” - külföldre vinnének két magyar gyereket

Ausztrál bíróság dönthet egy 4 éves kislány és kisöccse sorsáról, bár a gyerekek és mindkét szülő is magyar – ezt az ítéletet hozta a Fővárosi Törvényszék. Ehhez elég volt, hogy a szülők viszonya kint romoljon meg, mire az édesanya hazautazott velük, csakhogy az ilyen esetekben kötelező nemzetközi egyezmény alapján ez gyerekrablásnak számít. Már csak egy nap, és pénteken a gyerekeket ki kell adni, hogy visszavigyék őket Ausztráliába – a hvg.hu által feltárt családjogi rémtörténet folytatódik.

Szlavkovits Rita Itthon

"Az asszony sírt, a férfi kiabált" – Márciustól kevésbé fáj a válás?

Véget vethet a végtelenségig húzódó bontópereknek a polgári törvénykönyv március közepétől hatályos módosítása, amely alapján a bíró mediátorhoz küldheti a váló feleket. A közvetítő támogatásával tető alá hozott megállapodást a bíróságnak már csak jóvá kell hagynia, alaposan lerövidítve ezzel a tárgyalási szakaszt. A szülői felügyelet rendezésének kérdésében a felek kötelesek lesznek megjelenni a mediátornál. Az ügyvédek szerint emiatt nem csökkennek sokkal bevételeik, kétség azért mégis van bennük.

Gergely Zsófia Itthon

"Én leszek mindenhol az asszonyverő állat"

Kiirthatatlan anyapártiság jellemzi a hatóságokat a világ minden részén? Elég, ha a nő kitalál egy bántalmazásos sztorit, és máris kizárhatja az apát a gyerekek életéből? De mi van, ha valóban családon belüli erőszakról van szó, ami elől egy idegen országban még nehezebb menekülni? Egy eldurvult, ausztráliai kiköltözéssel és gyerekrablási váddal megspékelt esetet járt körbe a hvg.hu. A sztorinak egy általános tanulsága mindenképpen van: nem árt, ha külföldi kivándorlás előtt – még ha az a legnagyobb családi harmóniában is zajlik – előre szerződést kötünk, hogy mi legyen a gyerekekkel válás esetén.

Gergely Zsófia Itthon

A gyerek marad, a szülők ingáznak - itt a fészek-modell

Nincs vasárnapi apuka, a szülők között a motyójával ingázó gyerek, sőt, a közös házat sem kell eladni, csak keresni mellé két kisebbet – ezek a legmodernebb válási forma, az úgynevezett fészek-modell pozitívumai. A németeknél már működik, viszont a legtöbbször acsarkodva váló magyar párok körében nehezen fog elterjedni a szakemberek szerint. Azért egy hazai példát sikerült találnunk, ahol a gyerekek maradtak a közös lakásban, a szülők pedig máshol kezdtek új életet.

Gergely Zsófia Itthon

„Elváltam, de a gyerekről nem mondtam le”

A válni készülő házaspárok úgysem képesek együttműködni, ezért felesleges lett volna nálunk is bevezetni a gyerekek közös szülői felügyeletét az új Ptk.-val – erre az elkeserítő megállapításra jutottak a törvényhozók. Így inkább kivették a törvényből a szétbútorozó szülők egyenlőségét erőltető intézményt, miközben más uniós országok sorra vezetik azt be. Szülőségből kitúrt apák, a felelősséggel egyedül küszködő anyák meséltek a hvg.hu-nak pro és kontra, miért (nem) megy a közösködés – még akkor se, ha ez a gyerekek érdeke.

1 2
Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban

A Johnson & Johnson vakcina az összes engedélyt megkapta, már olthatnak is vele az Egyesült Államokban

Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Újra sztrájk kezdődik Makón, most határozatlan időre szüntetik be a munkát

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

A címlapról ajánljuk