Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
A fagykár okozza a legnagyobb kárt a gyümölcsösökben. Hiába jön azonban hamarabb a meleg idő, és csökken a fagyos napok száma, ezek nem múlnak el teljesen, és fokozott veszélyt jelentenek az egyre korábban virágzó gyümölcsfákra.
A szakértők az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak, a fagy főleg a Dunántúlon, Dél-Magyarországon és a Duna–Tisza köze déli részén pusztított.
A hirtelen felmelegedés utáni gyors virágzás és a kevés méh miatt nem lehet kiemelt gyümölcstermésre számítani az idén az Állami Gyümölcskutató Intézet szerint.
A húsvét előtti időszakban, március második felétől hirtelen melegedett fel az időjárás Szabolcsban. Több napon át plusz 18-20 fok körül volt a nappali hőmérséklet, és a meleg kicsalta még a gyümölcsfák virágrügyeit is. És nemcsak a korán szirmot bontókét, hanem a későbbi fajtákét is. A tavasz két-három héttel lopózott előbbre, ám ennek böjtje lett, mert a fagy nagy pusztítást végezhetett.
A tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége. Körülbelül ennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is - mondta a Napi Gazdaságnak Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület vezetője.